Potpredsjednik Federacije Bosne  i Hercegovine Milan Dunović podnio je u ponedjeljak 06.02.2017. godine Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine, kao i Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvozvnicima koji si ispunili uslove za oslobođenje od obaveza plaćanja poreza na dobit po odredbama starog Zakona o porezu na dobit u tom entitetu. Osnovni razlog za ovaj zahtjev leži u činjenici da se novi Zakon primijenjuje retroaktivno, suprotno ustavnopravnim standardima, a što ujedno ugrožava izvozno orijentisane privrednike.

Pomenuti Zakon je donesen prije godinu dana, a stupio je na snagu 07.03.2016. godine, sa primjenom od 01.01.2016. godine.

Udruženje poslodavaca FBiH stoga podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti i privredne mjere svesrdno podržava. Aktuelni trenutak, u kome se rekapituliraju poslovni rezultati iz 2016. godine, tome posebno daje važnost. Zapravo, pri izradi konačnih finansijskih izvještaja privrednih subjekata za proteklu godinu, uz primjenu nevedenog zakona, između ostalog, poentiraju se samo neke od bitnih činjenica:

– Dosljednom primjenom zakonskih poreskih obaveza, poslodavcima se uveliko umanjuje sposobnost daljeg investiranja, tehnološkog napretka i njihov kreditni bonitet, što globalno ima negativne posljedice na dalja ulaganja u ekonomiju i razvoj Bosne i Hercegovine;

– Negativan uticaj na nivo zaposlenosti, budući da jedan zaposleni od punih efektiva svoga rada, pola radi za državu, a pola za sebe;

– Ukupan ambijent je destimulirajući za privlačenje stranih investicija u privredi;

– Navedeno može biti dovoljno za donošenje zaključka da je vrlo upitna sposobnost ostvarivanja rezultata koji se projektuju na planu izvozne orijentacije domaće privrede.

Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH apeluje na zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će privredne subjekate, nosioce razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju. Važno je napomenuti da su poslodavci, sva sredstva ostvarena ovom povlasticom kao i svoju dobit isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta (2,500 novih radnih mjesta sa prosjećnom plaćom  – na godišnjem nivou) i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktuelnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljne poslavanje. Sve to utječe na i onako narušeno privrednu klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. Izvoznike, već i za strane ulagače.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here