Veoma je bitno da u BiH opstane industrijska i poduzetnička kultura

Vizija osnivača današnje ASA Grupacije od samog početka je bila prosperitet i razvoj bh. društva i privrede. Od te početne vizije pa do danas, uz snažnu podršku vlasnika i uposlenika, ASA Grupacija je kontinuirano rasla i razvijala se u različitim oblastima poslovanja. Jedan od rezultata je i prošlomjesečno otvaranje prve privatne bolnice na području BiH. O tom velikom događaju, kao i o brojnim drugim temama kojih ne manjka u ovoj kompaniji, za Business magazine govori Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Grupacije.

76

Više od 20 kompanija posluje unutar ASA Grupacije

500 zaposlenika trenutno zapošljava ASA Grupacija

Otvaranje prve privatne bolnice u BiH – ASA Bolnice – povod je za razgovor sa Eldinom Hadžiselimovićem, generalnim direktorom ASA Grupacije, no, iako se radi o jedinstvenom projektu na prostorima države BiH koji u svakom slučaju zaslužuje veliku pažnju, tema za razgovor je bilo puno više. Razlozi leže u činjenici da ASA Grupacija svoje poslovanje razvija na više pravaca, ponekad i potpuno različitih, no svima njima zajednička je vizija koju vodstvo i uposlenici dijele – prospreitet bh. društva i privrede.

BM: ASA Grupacija osnovana je 1995. godine od samog početka do danas značajno ste diverzificirali svoje poslovanje na različite oblasti. Možete li se kratko osvrnuti na ovaj period?

ASA Grupacija razmatra nastavak internacionalizacije poslovanja, inovacije proizvoda i usluga, akvizicije i partnerstva. kaže Hadžiselimović.

HADŽISELIMOVIĆ: ASA je počela sa radom krajem 1995. godine i to kroz osnivanje prvog holding društva u Bosni i Hercegovini. Vizija osnivača od samog početka je bila prosperitet i razvoj bh. društva i privrede. Od te početne vizije pa do danas, uz snažnu podršku vlasnika i uposlenika, ASA Grupacija je kontinuirano rasla i razvijala se u različitim oblastima poslovanja. Godina 2015. je bila prekretnica za našu Grupaciju, kada smo, nakon izlaska iz biznisa prodaje automobile, napravili prekretnicu i poslovanje usmjerili na pet segmenata, koji su danas čvrsti stubovi naše Grupacije, a to su finansije, usluge, zdravstvo, nekretnine i prirodni resursi. Od 500 uposlenika koliko smo imali 2015. godine, danas zapošljavamo blizu 2.500 zaposlenika koji trenutno rade u više od 20 kompanija unutar ASA Grupacije.

Grupacija je u proteklom periodu svu ostvarenu dobit usmjerila u dalji razvoj poslovanja, gdje posebno možemo naglasiti investiciju u projekat ASA Bolnice, koja je jedna od najvećih investicija u BiH u proteklih nekoliko godina.

BM: Koliko je Grupacija do sada investirala u BiH i otkud dolaze ideje za potpuno nove industrije u koje ulazite?

HADŽISELIMOVIĆ: Jasna strategija i fokus na ostvarenje ciljeva vode do uspjeha, a kao što sam naveo, “prosperitet bh. društva i privrede” je naša misao vodilja. Vođeni željom za uspjehom i sa dovoljno hrabrosti, istraživali smo dobre poslovne prilike u BiH i regiji. Znali smo da će jedina mjera uspješnosti biti reakcija tržišta. Vjerujem da su neki od naših poslovnih poteza bili iznenađujući za sve učesnike na tržištu, ali iz današnje perspektive, oni su bili opravdani. Naši projekti su usmjereni ka vrijednostima koje imaju za cilj nove proizvode, usluge, zapošljavanja, nova znanja, uz koje uspjeh ne izostaje. Grupacija je u proteklom periodu svu ostvarenu dobit usmjerila u dalji razvoj poslovanja, gdje posebno možemo naglasiti investiciju u projekat ASA Bolnice, koja je jedna od najvećih investicija u BiH u proteklih nekoliko godina.

BM: Šta je ono što će ova bolnica donijeti zdravstvenom sektoru u BiH? Šta za pacijente znači saradnja ASA Bolnice sa Međunarodnim Medicinskim Univerzitetom u Beču?

HADŽISELIMOVIĆ: O ovoj temi je već puno toga rečeno, ali vrijedi još jednom naglasiti da ASA Bolnica dolazi kao rezultat realizacije dugoročne strategije razvoja zdravstvene djelatnosti unutar ASA Grupacije. Primarni fokus je na unapređenju zdravstvene zaštite svih građana i jačanje kapaciteta bh. zdravstva što je objedinjeno i kroz formiranje ASA zdravstvenog sub-holdinga ASA Medical-a, te ASA Instituta sa ciljem promocije edukacije i istraživanja u oblasti zdravstva.

Jedina mjera uspješnosti je reakcija tržišta, kaže Hadžiselimović

Danas, sa ponosom mogu reći da je ASA Bolnica započela ostvarenje svoje misije i to kroz okupljanje izvrsnih domaćih i međunarodnih medicinskih stručnjaka, zadržavanje mladih ljekara te povratak medicinskih stručnjaka iz inostranstva koji su upravo zahvaljujući prilici u ASA Bolnici odlučili da se vrate u domovinu. Tokom ovoga mjeseca ćemo imati skoro 200 zaposlenih na ovome projektu, a ovaj će broj nastaviti dodatno rasti i u periodu pred nama.

Ugovor o strateškom partnerstvu s Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču (Medical University Vienna International) obuhvata kliničko upravljanje ASA Bolnicom na čelu sa renomiranim stručnjacima Opšte univerzitetske bolnice iz Beča, razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima, kontinuiranu edukaciju i razmjenu kadra, te razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih programa što nas dovodi do jedinstvenog poslovnog modela u ovom dijelu regiona. Mišljenja sam da kroz iskustvo u dosadašnjem radu sa PZU Eurofarm i već pomenutu saradnju sa MUVI-em, te naše poznavanje bosanskohercegovačkog tržišta, kreiranje ponude novih paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,  možemo kreirati dodatnu vrijednost i za pacijente, kao i za sve druge učesnike u oblasti zdravstva, tržista osiguranja, itd.

Kada ste “first-mover” na tržištu onda vam ovakvi i slični projekti daju odgovarajući pozitivan pritisak gdje morate imati kapacitet da savladavate moguće prepreke, te da brzo usvajate nova znanja.

Sigurno je da je ovaj projekat pozitivno prepoznat od javnosti, a na nama je da isti i dalje razvijamo u željenom smjeru.

U vremenu kada se zbog klimatskih promjena i energetske krize sve veći fokus stavlja na obnovljive izvore energije, odlučili smo se za projekat izgradnje fotonaponske elektrane (FNE) instalisane snage panela 10 MW na području općine Bosanski Petrovac.

BM: Kada govorimo o novim industrijama vrijedi spomenuti i da je nedavno je objavljena informacija o novoj investiciji ASA Grupacije, implementacija projekta izgradnje fotonaponske elektrane (FNE) snage 10 MW na području općine Bosanski Petrovac? Možete li nam otkriti više informacija o ovom projektu?

HADŽISELIMOVIĆ: Svjesni ogromnog potencijala Bosne i Hercegovine u smislu prirodnih resursa, ASA Grupacija je napravila značajan iskorak u ovoj oblasti. Realizaciju ove aktivnosti vodi naša članica ASA Energija. U vremenu kada se zbog klimatskih promjena i energetske krize sve veći fokus stavlja na obnovljive izvore energije, odlučili smo se za projekat izgradnje fotonaponske elektrane (FNE) instalisane snage panela 10 MW na području općine Bosanski Petrovac. Ova investicija predstavlja još jedan domaći, bosanskohercegovački projekat, koji mi u Grupaciji snažno podržavamo. Sigurno da imamo želju za dalji razvoj ove lokacije, te vjerujem da ćemo kroz ovaj ili slične druge projekte isto nastaviti u periodu pred nama.

Fondacija Hastor obilježava 18 godina rada

Veliku zahvalnost dugujemo našim zaposlenicima koji su zaslužni za provođenje poslovnih strategija i bez kojih danas ne bismo bili tu gdje jesmo. Naša Fondacija Hastor ovih dana puni 18. godina rada i postojanja i to je segment na koji smo izuzetno ponosni. Obrazovanje je ključ uspjeha jedne države, a preko 2.300 sjajnih stipendista širom BiH to i potvrđuje.

BM: Snažno ste prisutni na finansijskom tržištu BiH. Šta je to novo što donosite finansijskom tržištu te kako privreda i stanovništvo mogu iskoristiti sinergiju vaših članica?

HADŽISELIMOVIĆ: Potpuno smo posvećeni osiguranju stabilnosti i sigurnosti finansijskog sistema, te pružanju usluga koje će biti jedinstvene na bh. tržištu. Uz najveću domaću banku, ASA Banku koja je u kratkom roku postala snažna sistemska banka, te vodeće osiguravajuće društvo ASA Central Osiguranje, lideri smo u finansijskom sektoru. U okviru naše finansijske divizije imamo širok spektar usluga i proizvoda, koji ćemo dodatno razvijati. Kada je u pitanju kvalitet usluge i ponude koju donosimo tu želim izdvojiti CRM program koji pokrećemo uskoro i koji će donijeti značajne pogodnosti i olakšice za naše klijente u oblasti zdravstva, osiguranja i bankarstva. Ovo je još jedan primjer našeg strateškog opredjeljenja da unaprijedimo kvalitet života građana BiH kroz kreiranje novih usluga.

Tržište kapitala u BiH ima svoje potencijale, ali isti do sada nisu na najbolji način iskorišteni, pogotovo ako pogledamo iskustva iz regije. Već sada mogu najaviti da će ASA Grupacija uzeti aktivniju ulogu u ovoj oblasti kroz odgovarajuća rješenja koja će prezentovati u sljedećim mjesecima.

Uz podršku lokalne zajednice i ulaganje u inovacije, verujemo da će Industrijska zona Rajlovac nastaviti da bude jedna od ključnih tačaka razvoja BiH i Kantona Sarajevo, stvarajući nova radna mjesta i nove mogućnosti za zapošljavanje.

BM: U poduzetništvu ste skoro cijeli svoj radni vijek. Možete li se osvrnuti na situaciju na bh. tržištu i projekte na koje ste posebno ponosni?

HADŽISELIMOVIĆ: Ono što zasigurno mogu reći jeste da potencijal postoji, potrebna nam je samo hrabrost i jasna strategija uz odgovarajuće resurse. I to od strane svih učesnika na tržištu, a pogotovo od strane vlasti i privatnog poduzetništva. Mislim da ima dosta akumuliranog iskustva u poduzetništvu, kroz Udruženje poslodavaca, komorski sistem, Američku privrednu komoru i u ostalim institucijama/udruženjima, te je veoma bitno da se taj glas čuje i uvaži kroz razgovore sa predstavnicima vlasti. Ključno je pravovremeno reagovati na prilike koje nam se ukazuju. Ako propustimo priliku, pitanje je da li će se ona ikada ponovo javiti. Posljednjih godina dosta je aktuelna tema “near-shoringa” ali nisam siguran da smo ovu temu kao država dovoljno iskoristili. Veoma je bitno da u BiH opstane industrijska i poduzetnička kultura, jer je to ključno za dalji razvoj naše države.

Industrijska zona Rajlovac je jedan dobar primjer vizije koji imamo, kaže Hadžiselimović

Ukoliko pogledam iza sebe, ASA Grupacija je u proteklih skoro 30 godina prošla kroz mnoge izazove i tranziciju da bi danas bila nosilac razvoja, inovacija i sveobuhvatne usluge koja unapređuje kvalitet života svih građana.

Uz lidersku poziciju u oblasti bankarstva, osiguranja i zdravstva, želimo istaći naš značajan doprinos u segmentu privlačenja i realizacije novih investicija. Industrijska zona Rajlovac je jedan dobar primjer. U poslijeratnom periodu lokacija Rajlovac nije bila prepoznata kao industrijska zona, više je bila usmjerena na razvoj i ponudu usluga kroz logističke i prodajne centre. Danas imate situaciju da skoro 1.000 radnika ulazi u proizvodne pogone na ovoj lokaciji. Isto je rezultat poslovne aktivnosti naše članice ASA Šped, koja je za poznate klijente iz EU obezbijedila proizvodne hale po najvišim standardima, te omogućila uvoz i instalaciju savremene opreme za proizvodne procese u oblasti auto industrije. Kroz ovaj biznis model smo omogućili tim kompanijama da se one primarno fokusiraju na dovođenje odgovarajućeg znanja i investicija u savremenu opremu za proizvodnju, a ne na investiciju u gradnju objekata. Ovo je još jedan dokaz da sa jasnom vizijom i dubokim razumijevanjem tržišta, možemo postići izvanredne rezultate. Uz podršku lokalne zajednice i ulaganje u inovacije, verujemo da će Industrijska zona Rajlovac nastaviti da bude jedna od ključnih tačaka razvoja BiH i Kantona Sarajevo, stvarajući nova radna mjesta i nove mogućnosti za zapošljavanje.

Tržište kapitala u BiH ima svoje potencijale, ali isti do sada nisu na najbolji način iskorišteni, pogotovo ako pogledamo iskustva iz regije. Već sada mogu najaviti da će ASA Grupacija uzeti aktivniju ulogu u ovoj oblasti kroz odgovarajuća rješenja koja će prezentovati u sljedećim mjesecima.

BM: Kakvi su planovi ASA Grupacije za budućnost? Planirate li se širiti u neke nove oblasti?

HADŽISELIMOVIĆASA Grupacija razmatra različite strategije za budućnost, nastavak internacionalizacije poslovanja, inovaciju proizvoda i usluga, akvizicije i partnerstva te fokus na održivost i digitalnu transformaciju. Ove strategije su usmjerene na osiguravanje dugoročnog rasta Grupacije.

Nastavit ćemo biti inovativni u našim razmišljanjima, te se nadam da ćemo pored već realizovanih projekata kreirati i neke nove na koje ćemo svi u državi, a i van nje biti ponosni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here