Kako urediti manje kupatilo?

Uređenje manjeg kupatila može biti pravi izazov - morate smjestiti mnogo opreme u ograničen prostor, a istovremeno voditi računa o estetici. Međutim, malo kupatilo može biti i lijepo i funkcionalno - stvar je promišljenih odluka i pravilno odabranog namještaja, boja i detalja.

14

Od čega početi projektovanje malog kupatila?

Iako danas u mnogim prodavnicama armatura ili pločica možete pogledati primjere aranžmana i koristiti pomoć dizajnera, dobro je imati i svoju ideju i podatke o tačnim dimenzijama kupatila.

Pripremite plan kupatila sa tačnim dimenzijama svakog zida i poda. Uzmite u obzir sva moguća udubljenja, kao i lokaciju postojećih instalacija – to je važno ako ih ne namjeravate mijenjati. Na osnovu toga će biti moguće planirati lokaciju ključne opreme i namještaja.

Ovo ne može nedostajati u čak najmanjem kupatilu?

  • Umivaonici –  mali umivaonici dobro rade u malim prostorijama. Ako je ovo jedino kupatilo u vašoj kući ili stanu, pazite da nije premalo. Pranje ruku ili lica u veoma uskim umivaonicima je nezgodno.
  • Tolatet – viseći toalet kompaktnih dimenzija najbolje će funkcionisati u malom kupatilu.
  • Tuš ili kade – neki ljudi vjeruju da u malom kupatilu ima mjesta samo za tuš. Međutim, mnogo zavisi od oblika i proporcija prostorije. Neka kupatila će imati koristi od ugaone ili zidne kade, koja može imati i sklopive poklopce, što će omogućiti ne samo udobno kupanje, već i tuširanje.
  • Namještaja– odaberite ne samo ormarić ispod umivaonika, već i viseće ili stojeće ormariće. U prodaji ćete pronaći zidne ormare za kupatila sa vratima sa ogledalom – popularno rešenje za mala kupatila.

Naravno, kupatilo nije samo toalet, umivaonik i tuš, već i pločice, dekori, namještaj i mnogi drugi dodaci. Iz očiglednih razloga, u malom kupatilu broj ovih stvari mora biti ograničen. Ograničenjem broja predmeta izvan namještaja, kao i korištenjem dosljedne estetike i boja svih elemenata aranžman dobit ćete optički veći prostor.

Pepco infografika o optičkom povećanju kupatila.
Pepco infografika o optičkom povećanju kupatila.

Kako dobiti više prostora u kupatilu?

Postoji nekoliko trikova i dokazanih načina da dobijete više prostora čak i u vrlo uskom kupatilu:

  • Razmislite o premještanju mašine za pranje rublja u drugu prostoriju – na primjer, hodnik, kuhinju ili ostavu.
  • Odaberite visok i viseći namještaj –  iskoristite potencijal zidova da dobijete prostor za odlaganje kozmetike i sredstava za čišćenje.
  • Odaberite kompaktne sanitarne čvorove – u prodaji ćete naći mnogo uskih umivaonika, malih tuš-kabina i WC školjki koje zauzimaju minimalno prostora.
  • Igrajte se bojama – svjetle boje optički povećavaju prostor. Ovaj utisak možete dodatno poboljšati odabirom sjajnih pločica i korištenjem velikih ogledala.

Čak i malo kupatilo može se urediti na estetski i praktičan način. Zbog ograničene količine prostora birajte samo pažljivo odabrane dodatke i dodatke. Sve potrebno možete kupiti u Pepco prodavnicama.

Pribor i ukrasi za malo kupatilo

Malo kupatilo u bijeloj, crnoj i braon boji.
Malo kupatilo u bijeloj, crnoj i braon boji.

Dekor kupatila nisu samo pločice, namještaj i sanitarni čvorovi, već i praktični i dekorativni detalji. Kupatilski pribor od Pepco čak su i neophodni zbog svoje funkcionalnosti. Čak i najmanje kupatilo može imati koristi od:

  • Držači i kuke –  uglavnom za toalet papir, ali i za peškire. Mnogi se pitaju gdje okačiti peškire u malom kupatilu kada je većina zidova uređena. Odlična opcija može biti posebna vješalica za vrata ili vješalica na vanjskom zidu tuš kabine.
  • Kutije – na primjer za kozmetiku, četkice za zube, štapići za uši i druge vrste dodataka. Kutije ergonomskog oblika najbolje funkcionišu u malim kupatilima (posebno kvadratnim i pravougaonim koji se mogu postaviti jedna pored druge).
  • Peškirine samo za lice, ali i za ruke i tijelo. Za malo kupatilo najbolje je odabrati jednobojne peškire u mirnim bojama koji neće stvarati dojam haosa.
  • Četka za čišćenje – da biste uštedjeli prostor na podu, možete odabrati viseći model.

U malom kupatilu vrijedi održavati red, vraćati stvari na svoje mjesto i paziti da previše stvari nije na vrhu. To se posebno odnosi na kozmetiku i proizvode za čišćenje. Vrijedi dizajnirati ormare sa vratima na zaključavanje u koje možete smjestiti sve ove stvari. Otvorene police u malom kupatilu nisu najbolji izbor. Ako na njih stavite mnogo predmeta, izgledat će impresivno. Zapamtite da čak i u malom kupatilu vrijedi voditi računa o funkcionalnosti i estetici, stoga ne zaboravite na dodatke i detalje koje možete kupiti u Pepco – oni često određuju karakter cjelokupnog aranžmana.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here