Turizam: Ilidža vs. Hercegovačko neretvanski kanton

(...ili kako je općina Ilidža u Kantonu Sarajevo prošle godine zabilježila 605.544 noćenja, odnosno, više od cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona)

75

Turizam je, kažu, jedan od ključnih resursa bosanskohercegovačke privrede. U koji treba ulagati da bi nam se vratilo. E, o tom vraćanju državi, entitetu, kantonu, lokalnoj zajednici ću ovoga puta. Meni je baš bila upečatljiva objava Federalnog zavoda za statistiku o turizmu u FBiH, naročito informacija da je općina Ilidža u Kantonu Sarajevo prošle godine zabilježila 605.544 noćenja, što je više od cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Činjenica jeste da su na Ilidži smješteni neki od najreprezentativnijih hotelskih smještaja u BiH. Ali ako ćemo o turističkim potencijalima, Ilidža, odnosno Sarajevo, nisu toliko ispred Hercegovačko-neretvanskog kantona da bi samo jedna sarajevska općina zabilježila više (prijavljenih) noćenja nego cijeli Kanton.

Prema onome što može pružiti turistima HNK je uz bok Sarajevu i nisam ubijeđena da gosti iz Mostara, Neuma, Stoca, Konjica, Čapljine hitaju baš na Ilidžu na noćenje.

Nisam, dragi moji, vidjela reagiranja predstavnika vlasti, nadležnih kantonalnih institucija, recimo, nakon objave ove informacije. Nisu reagirali ni turistički radnici, ni Ilidže, a još manje HNK… Nadležne inspekcije kojima bi ova informacija nekako trebala prvima zasmetati, postojano šute… i nisam upratila da bilo šta rade.

Ne mislim da su na Ilidži svi hotelijeri i ugostitelji dobri, a u HNK loši, naprotiv. Nadam se samo da se dobri hotelijeri i ugostitelji na Ilidži i u HNK neće povesti za onim lošim, koji ne prijavljuju noćenja i na taj način uskraćuju sredstva državi.

Što se vlasti tiče, mislim da bi im ova informacija trebala poslužiti kao signal za akciju kako bi se u cijeloj državi unaprijedilo poslovanje hotelsko-ugostiteljskih objekata u skladu sa zakonom.

Ne, ne moraju odmah zatvarati hotelsko-ugostiteljske objekte u kojima nađu neprijavljene goste. Možda da razmisle o kampanji (ionako pojma nemamo gdje i za šta se troše silni novci koje kroz parafiskalne namete dajemo za turizam), poticajima, digitalizaciji…Sredstva prisile, odnosno, zatvaranje hotelsko-ugostiteljskih objekata neka budu zadnje sredstvo.

p.s. Hercegovci bi se smrtno naljutili na mene da im kažem da je jedna Ilidža bolja od cijelog HNK…a brojke su neumoljive.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here