U Goraždu počela realizacija programa Impakt inkubator poslovnih ideja

Na javni poziv u Goraždu prijavilo se 17 mladih osoba u dobi od 18 do 35 godina, za koje je održana prva radionica, a program podrazumijeva poduzetničku obuku, mentorsku i finansijsku podršku.

18
U Biznis centru u Goraždu počela je realizacija programa IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Riječ je o projektu koji zajedno realizuju Investicijska fondacija “IMPAKT” u saradnji s Gradom Goražde i Caritasom Švicarske, a čiji je cilj podstaći mlade na pokretanje vlastitih start-up biznisa ili da ojačaju postojeće.

Ekspertica za razvoj i poduzetništvo Investicijske fondacije “IMPAKT” Mirela Omerović naglasila je da ovom obukom počinje prva faza.

“Time ćemo ustvari kroz izradu poslovnog plana i poslovnog modela i kroz obuku koja je više formulisana kao mentorska radionica raditi na razradi poslovnih ideja, a nakon mjesec dana obuke i mentorstva, oni koji budu najistrajniji, najuporniji će imati priliku da prezentuju svoje poslovne ideje i da koriste finansijsku podršku u iznosu od 8.000,00 KM”, precizirala je Omerović.

Ocijenila je da se interesom mladih može prilično biti zadovoljno.

“Imajući u vidu trenutno stanje, ovih 17 prijava i nije tako mali broj, s obzirom da se radi o ograničenoj dobnoj skupini od 18-35 godina i obično kada se prvi put program implementira, sve dok se ne stekne određeno povjerenje, dok se ne vidi kako teče proces, bude mali broj prijava. Ja vjerujem da će naredne godine biti još uspješnije, kao i u ostalih 57 lokalnih zajednica u kojima radimo. Pored onih koji budu pokrenuli svoje vlastite biznise mislim da će mladi dosta naučiti u smislu poduzetničkih kompetencija i soft vještina koje su im potrebne na tržištu rada”, istakla je Omerović.

Mladima se na početku obuke obratio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, naglasivši da je riječ o veoma značajnom projektu, te da se nada da će na ovaj način mladi dobiti priliku da nauče mnogo kada je u pitanju pokretanje vlastitih biznisa te da je ovo odlična prilika za mlade poduzetnike koji će osim finansijske potpore imati priliku steći potrebno znanje uz pomoć mentora.

Investicijska fondacija IMPAKT je u protekle četiri godine godine u saradnji sa 56 lokalnih zajednica i javnih službi za zapošljavanje u BiH realizirala IMPAKT inkubator poslovnih ideja, u kojem je podržano osnivanje i unapređenje više od 330 novih poslovnih poduhvata širom Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here