Za novu tramvajsku prugu u Sarajevu 25 miliona eura kredita EBRD-a

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pojačava podršku ekološkom saobraćaju u Kantonu Sarajevo sa državnim kreditom od 25 miliona eura za izgradnju nove tramvajske pruge.

110

Nova pruga će biti duga oko 13 kilometara i povezivat će Ilidžu sa naseljem Hrasnica. Investicija će uključivati izgradnju tramvajskog okretišta u Hrasnici i 20 novih tramvajskih stanica duž trase. Nove tramvajske pruge bit će povezane na postojeću mrežu, što će građanima Sarajeva omogućiti efikasnije putovanje na posao.

Kredit je dogovoren tokom posjete predsjednice EBRD-a Odile Renaud-Basso Bosni i Hercegovini. Predsjednik Renaud-Basso je rekao: “Oduševljeni smo što smo podržali toliko investicija koje će pomoći u poboljšanju zaštite životne sredine i životnog standarda u Sarajevu, uključujući ovu novu investiciju u gradski transport. Ovaj projekat će, također, usmjeriti razvoj Kantona prema ravničarskim područjima, udaljenim od okolnih brda koja su potencijalno podložna klizištima. Spremni smo pružiti daljnju podršku Kantonu i Bosni i Hercegovini za ulaganja koja mogu učiniti njene komunalne usluge i privredu zelenijim, efikasnijim i konkurentnijim.”

Ovaj projekat će proširiti postojeću mrežu tramvajskih pruga za oko 50 posto i omogućiti urbani razvoj ovog dijela Sarajeva. Nova tramvajska pruga će pomoći u smanjenju saobraćajnih gužvi u Kantonu Sarajevo, tako što će potaknuti veći broj ljudi da umjesto automobila koriste bolji i efikasniji gradski prijevoz. Očekuje se da će prelazak na ekološki prihvatljiviji način transporta dovesti do smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Ova investicija u sistem javnog prevoza je sedma u okviru Zelenog akcionog plana EBRD-a za Sarajevo. Banka je ranije proširila finansiranje Sarajevu za rekonstrukciju postojećih tramvajskih pruga i kupovinu novih tramvaja i trolejbusa. Također pruža podršku Kantonu u unapređenju svoje vodovodne mreže i poboljšanju energetske efikasnosti javnih zgrada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here