Na akademiji povodom obilježavanja 25. novembra dodijeljena priznanja i nagrade Grada Sarajeva

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u petak je u Vijećnici održana zajednička Svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Kantona Sarajevo i SABNOR-a.

89

Ova svečanost je okupila veliki broj zvanica iz javnog života naše zemlje kojima se, prigodnim govorom, obratila profesorica Fakulteta političkih nauka Sarajevo dr. Nermina Mujagić.

Goste i zvanice je pozdravila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se u svom obraćanju, između ostalog, istakla: “Bosna i Hercegovina koju želimo je Bosna i Hercegovina naših proslavljenih i vrhunskih umjetnika, naših proslavljenih i vrhunskih sportista, nadarenih učenika kojima večeras uručujemo gradska priznanja i nagrade. Na taj način im čestitamo i ohrabrujemo za nastavak i dalje uspjehe. Zahvalni smo za svaki doprinos koji su večerašnji dobitnici priznanja dali i poklonili bosanskohercegovačkoj riznici dobra i uspjeha.”

Na kraju svog izlaganja gradonačelnica Karić je dodala: “Kažu da je domovina poput porodice, gdje se iz dubine duše istinski i iskreno voli i gdje si voljen. To je jedna čvrsta i neuništiva veza. U to ime vama, svojoj porodici želim sretan 25. novembar – Dana državnosti naše prelijepe zemlje, Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj mi svi zajedno i jesmo jedna porodica“.

Prisutnim se obratio i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović. U prigodnom obraćanju predsjedavajući Ademović podsjetio je na značaj događaja koji se danas obilježava, a koji se odigrao za vrijeme teške ali ponosne borbe protiv fašizma od 1941.-1945. godine. Na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, tog 25. novembra 1943. godine, obnovljena je politička zajednica, unatoč svim unutrašnjim razlikama, jedinstvena Bosna i Hercegovina. Tako je tada trasiran put za kontinuitet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine decenijama poslije, istakao je predsjedavajući Ademović.

Dalje je skup podsjetio na ponovnu borbu protiv fašizma u periodu 1992.-1995. godine, kada je izvojevana nezavisna BiH te na sve prepreke s kojima se BiH i dalje suočava.

Potom je uputio poruku političkim predstavnicima koji se zalažu za opstanak i razvoj nezavisne i suverene Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo osjećaju kao glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i svim građanima naše zemlje: „Njegujmo zajedništvo u Bosni i Hercegovini. Jedinstvo naše države nema alternativu!“.

“Zajedništvo na kraju krajeva traže od nas svi građani koji vole Bosne i Hercegovinu, tome nas uči historija. Na to nas obavezuju žrtve koju smo podnijeli. To od nas traži naša domovina, Bosna i Hercegovina“, dodao je predsjedavajući Ademović te čestitao 25. novembar – Dana državnosti BiH.

Na Svečanoj akademiji, prigodnim govorom se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

U nastavku sjednice gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uručili su nagrade i priznanja Grada Sarajeva.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je Lejli Njemčević.

Rođena u Italiji, odrasla u Sarajevu, ova rekorderka i najbolja svjetska i balkanska biciklistkinja postigla je izuzetne rezultate koji su doprinijeli da se grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina promovišu kao okruženje iz kojeg stasaju vrhunski sportisti, te da kao takvo bude vidljivo, sa svim svojim obilježjima, na svjetskoj mapi. Državno prvenstvo je osvojila sedamnaest puta, u četiri različite biciklističke discipline, a sedam puta je osvojila državnu ligu Bosne i Hercegovine. Trenutna je rekorderka balkanske federacije, sa pet zlatnih uzastopnih titula balkanske prvakinje u seniorskoj kategoriji kojima je dodala i dvije srebrene medalje.

Sa uspjesima je nastavila svoj put ka vrhu svjetskog biciklizma. Ove godine osvojila je Svjetsku maraton ligu koja je sastavljena od sedam utrka Svjetskog kupa. Naša reprezentativka je ovim uspjehom zauzela i prvo mjesto na listi Svjetske biciklističke federacije (UCI) i postala prva biciklistkinja svijeta. Lejla Njemčević je tokom sezone Svjetske maraton lige, na pet od sedam svjetskih kupova završila na pobjedničkom postolju. Pobjede je odnijela na utrkama svjetskog kupa u Poljskoj i Hrvatskoj. U Francuskoj i Turskoj je zauzela drugo mjesto, a u Španiji je završila kao trećeplasirana.

Rezultat Lejle Njemčević je najveći uspjeh bh. biciklizma, što dovoljno pokazuje o kakvom rezultatu se radi.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je i Lani Pudar, sjajnoj bh. plivačici i olimpijki, državnoj rekorderki u više disciplina i rekorderki Mediteranskih igara u disciplini 100 m delfin.  Sa samo 15 godina, Mostarka Lana Pudar ostvarila je A olimpijsku normu u disciplini 100 m delfin. Na evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila je zlatnu medalju u disciplini 100 metara delfin, te srebrene medalje u disciplinama 50 metara i 200 metara istim stilom. Sjajna Lana Pudar bila je jedna od najmlađih učesnica Olimpijskih igara u Tokiju. Osvojila je prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu održanom u Kazanu, dok je na svjetskom seniorskom prvenstvu održanom u Abu Dabiju osvojila prvu historijsku medalju, osvojivši treće mjesto u disciplini 200 m delfin. Na Mediteranskim igrama u Oranu osvojila je dvije zlatne medalje u disciplinama 100 i 200 m delfin, čime je postala najuspješnija bh. sportašica od kako naša država učestvuje na Mediteranskim igrama. U disciplini 100 m delfin postavila je novi rekord Mediteranskih igara. Na evropskom juniorskom prvenstvu u Otopeni postala je prvakinja Evrope u disciplinama 50 i 200 m delfin i viceprvakinja u disciplini 100 m delfin. Na evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu postigla je jedan od najvećih rezultata u historiji bosanskohercegovačkog sporta osvojivši zlatnu medalju u disciplini 200 m delfin i treće mjesto u disciplini 100 m delfin. Najbolja bosanskohercegovačka plivačica je na 50. Međunarodnom plivačkom mitingu Mladost 2022, na 400 metara u slobodnom stilu, postavila novi rekord Bosne i Hercegovine u ovoj disciplini.

Svečanu diplomu je primio Damir Đedović, Lanin trener.

Dobitnik priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ je Faruk Šabanović, humanitarni radnik, umjetnik, animator i filmski radnik koji kombinuje generativnu umjetnost, razvoj softvera, tradicionalnu i kompjutersku animaciju sa filmom, instalacijom i pozorištem.

Faruk Šabanović je osnivač organizacije civilnog društva „Centar za samopouzdanje“. Od 1996. godine radio je na podizanju svijesti o potrebama osoba sa invaliditetom. Medijske kampanje za ravnopravnost pristupa radu i obrazovanju koje je vodio, doprinijele su izgradnji pristupa za kolica osobama sa invaliditetom na gradskim raskrsnicama, kao i izvedbi odgovarajućih pristupa objektima Univerziteta u Sarajevu.

Kombinacija tehničke stručnosti i umjetničke vizije učinila ga je članom mnogih međunarodnih produkcija. Režirao je i producirao mnoge muzičke spotove i autor je prvog bh. dugometražnog animiranog filma „Bird like us.”

Doktorske studije priprema na Sveučilištu u Bostonu (Massachusetts Institute of Technology) gdje je i magistrirao. Trenutno snima novi animirani film u Kanadi. Svečanu diplomu je primio njegov brat Tarik Šabanović.

Priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je Edini Selesković, jednoj od najpoznatijih savremenih umjetnica svjetskog glasa koja kontinuirano izlaže i donosi angažiranu umjetnost svojim instalacija u prostore i na ulice Sarajeva i prenosi posebnu sliku Sarajeva i BiH svijetu. Rođena je u Bosni i Hercegovini, a od 1991. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz studija u New Yorku, svoje radove je, do sada,  predstavila na preko 100 izložbi diljem SAD-a, Europe i Azije. Public art instalacije Edine Selesković, na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije. Za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja, uključujući Sculpture Space Fellowship i Sam and Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. Dobitnica je globalne nagrade za društveno angažirane vizualne umjetnike, World Citizen Artists Award 2020. Njena instalacija Think Freedom 2021. godine, osvojila je nagradu SyArt Award od Sorrento Fondacije i grada Sorenta u Italiji. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.

Dobitnik priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ je Mladen Solomun, svjetski poznati umjetnik – muzičar i producent.

Mladen Solomun svojim je produkcijama, remiksima i DJ setovima, kao i labelom Diynamic, odigrao važnu ulogu u rekonstrukciji europske house muzike kojoj je dao svjež i ultra moderan pristup.

Solomun je dobitnik brojnih muzičkih nagrada, među kojima su nagrada za remix godine Noir&Haze-Around, nagrada za najboljeg DJ-a i producenta koju dodjeljuju Mixmag i Groove Magazin.

Vlasnik je dvije izdavačke kuće za koje su objavljivali mnogi poznati svjetski producenti.

Mladen Solomun je i priznati humanitarac. Poznato je da je zarade sa koncerata i nastupa u Sarajevu i Bosni i Hercegovini donirao za dječje domove, kulturne centre, nevladine organizacije i općenito mlade u Sarajevu, Banja Luci, Travniku i čitavoj Bosni i Hercegovini.

Rođeni Travničanin, široj sarajevskoj javnosti, ali i bosanskohercegovačkoj publici posebno se predstavio s dva nastupa za vrijeme Sarajevo Film Festivala u centru Sarajeva ispred Vječne vatre, 2019. i 2022. godine, čija se posjećenost brojala u desecima hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta te čiji su snimci odjeknuli u medijima širom regije i Evrope.

Svečana diploma će mu biti uručena naknadno.

Nagrada „Sarajevska pahuljica“ dodijeljena je jedanaestogodišnjoj članici Konjičkog kluba Sarajevo Luni Jusufović, aktuelnoj prvakinji FBiH u dresurnom jahanju. Od prošle godine Luna je počela da niže pobjede u regionu gdje je odnijela ubjedljiva prva mjesta na takmičenjima, kao što su:  „Otvoreno prvenstvo Beograda”, „Velika nagrada Osijeka” i 5. kolo „Croatia kupa” u Osijeku, Turnir u dresurnom jahanju, Koprivnica i Turnir u dresurnom jahanju Evago, Zagreb.

Ovim nastupima je takmičarka Konjičkog kluba Sarajevo ostvarila historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu u dresurnom jahanju koje je jedna od tri priznate konjičke olimpijske discipline.

Nagrada „Sarajevska pahuljica“ dodijeljena je i grupi koju čine članice i članovi bosanskohercegovačkog tima/ekipe na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), i to: Adisa Bolić (studentica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA), Benjamin Mujkić (učenik Druge gimnazije Sarajevo), Boris Stanković (učenik Druge gimnazije Sarajevo), Haris Imamović (učenik Druge gimnazije Sarajevo) i Emira Ibrahimović (učenica Druge gimnazije Sarajevo). Bosanskohercegovački matematičari osvojili su 36. mjesto na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu na kojoj su učestvovale 104 države, što je najbolji ekipni plasman u historiji naše države u posljednjih 20 godina. Cijela ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh, a od osvojenih medalja u Sarajevo su stigla dva srebra, jedna bronza i jedna počasna pohvala.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Aida Mušanović-Arsić i Dado Mušanović muzičkim numerama „Zemljo moja“ i Bosno moja“ i glumac Enes Salković recitalom „Bosna to je jedna dobra zemlja“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here