Dobri u nesigurnim vremenima

(...ili kako uspijevamo (dobro) poslovati uprkos svim neizvjesnostima koje nas prate)

109
Delić

Čitajući i slušajući sve one ekonomske eksperte koji nas uvijek i iznova uvjeravaju da je ključ uspjeha u poslovnom svijetu u dobrom planiranju, ovih dana imam snažan poriv da im uputim cirkularno pismo sa molbom da pomognu meni (a i svima vama) i posavjetuju nas. Zanima me, eto, kako (dobro) napraviti poslovni plan za naredna tri mjeseca (a kamoli za godinu) dana, u situaciji političke, ekonomske i svake druge neizvjesnosti (da ne upotrijebim neki žešći izraz) koja je „krasila“ 2021. godinu.

Kako je naš fokus privreda (ili ono od čega se živi) pitam se kako isplanirati prihode i rashode za narednu godinu, ako vam (recimo) petnaestak dana pred Novu godinu stigne mail sa obavještenjem da vam se cijena električne energije u narednoj godini povećava za 350 posto? Kako planirati, kada nemate pojma koji će novi parafiskalni namet izmisliti općinske, kantonalne, entitetske ili državne vlasti? Kada mišljenje ministra/ice ima prednost nad važećim zakonom pa ćete zbog toga morati platiti stotine hiljada KM poreza ili čega već, jer ste prodali vašu firmu? Kada ne možete dobiti PDV broj dok ne dobijete prvu fakturu? Kada niko u državi nema pojma kada ćemo biti elektronski uvezani pa da potvrde, uvjerenja, izjave dobijate elektronskim putem umjesto (nekada i višesatnih) stajanja u redovima u općinama, sudovima i sl. Kada se sa izvršnom sudskom presudom o naplati dugovanja možete „slikati“, jer sud od vas traži da dostavite podatke ima li dužnik imovine koja bi mu mogla biti blokirana.

Mislim da bismo jedan broj Business Magazine mogli popuniti svim Scilama i Haribdama sa kojima se susreću Bosanci i Hercegovci koji se odluče zaploviti u privatni biznis. Preglomazna, prespora i (uglavnom) nestručna administracija je tema za sebe.
A opet, pratim redovno izvještaje poreskih uprava (na svim nivoima). Naplata poreza, gotovo svih, bolja nego u predpandemijskoj 2019. godini. Banke stabilne, budžeti se pune, povećavaju se plaće budžetskim korisnicima (kako kojima i kako gdje)… Znači, uspijevamo (dobro) poslovati, uprkos i uinat svemu pobrojanom.

Mislim da je ta činjenica (poslovati dobro sa svim neizvjesnostima koje nas prate) vrijedna kvalitetnog naučnog istraživanja. Ja sam zagovornik teorije da je ljudski faktor onaj jezičak na vagi koji uvijek prevagne u korist onih koji se trude, rade, ulažu, stvaraju. Zato…
Ostani(mo)te takvi i u 2022.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here