Lagarde: ECB ne može otpisivati dugove

Prema desezoniranim podacima, euro područje je prošle godine zabilježilo pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 6,8 posto, dok je u EU pao za 6,4 posto, pokazala je prva ove sedmice bjavljena procjena Eurostata. 

20
Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde odbacila je poziv više od stotinu ekonomista da ECB otpiše dugove zemalja eura kako bi im pomogla da se oporave od pandemije covida-19.
“Otpis ovog duga nezamisliv je”, rekla je Lagarde za francuski Le Journal du Dimanche.

Kako bi ublažio posljedice pandemije u zemljama eurozone, ECB je pokrenuo program otkupa obveznica, koji je do sada dosegao 1,850 milijardi eura.

“Otpis ovog duga nezamisliv je … Bilo bi kršenje Ugovora o funkcioniranju EU-a, koji strogo zabranjuje monetarno finansiranje zemalja”, rekla je Lagarde, opisujući zabranu finansiranja kao jedan od četiri temeljna stupa jedinstvene evropske valute.

Lagarde je odgovorila na inicijativu više od 100 ekonomista od petka da ECB otpiše dugove članicama eurozone, dodatno potaknuvši ekonomski oporavak. Kao što je navedeno u pismu, četvrtina javnog duga zemalja s eurom (2500 milijardi eura) je dug prema ECB-u.

“Drugim riječima, dugujemo sebi 25 posto duga, a ako taj dug želimo vratiti, novac moramo pronaći negdje drugdje – opcije uključuju refinanciranje zajmova umjesto zaduživanja za ulaganje, povećanje poreza i smanjenje troškova”.

Lagarde je priznala da će sve zemlje eurozone izaći iz krize s velikim dugom, ali da “nema sumnje da ga neće moći vratiti”. Procijenila je da će ova godina biti godina oporavka i da se eurozona neće vratiti na pretpandemijske razine ekonomske aktivnosti prije sredine 2022. kako koristiti dug.

“Za što će se koristiti javni izdaci? I u koje bi sektore trebali ulagati u budućnosti? To su ključna pitanja danas ”, rekla je.

Prema desezoniranim podacima, euro područje je prošle godine zabilježilo pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 6,8 posto, dok je u EU pao za 6,4 posto, pokazala je prva ove sedmice bjavljena procjena Eurostata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here