Udruženja pozivaju evropske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam

U tim se smjernicama, uz ostalo, preporučuje izuzeće od karantina i/ili testiranja na koronavirus za putnike koji putuju na kratko vrijeme tj. očekivani im je povratak u roku od 72 sata, i to s obzirom na potencijalno smanjene prilike za zarazu u tom kraćem vremenu i kada su kontakti s lokalnim stanovništvom ograničeni

38
Krovno evropsko udruženje putničkih agencija ECTAA i mreža NET koja okuplja udruge iz privatnog sektora u evropskom turizmu, pozvali su u petak evropske vlade da odmah zaustave mjere karantina i ograničenja putovanja te tako spase sezonu zimskog turizma, izvijestili su iz ECTAA-e.
Ocjenjujući trenutne mjere karantina i ograničenja putovanja po Evropi neefikasnima, iz ECTAA-e ističu da je time ugroženo 80 milijardi eura potencijalne turističke potrošnje, dok se u pozivu za obustavu mjera poziva na nove smjernice EASA-e i ECDC-a o ispitivanju i mjerama karantina.

Naime, kako se navodi, ove sedmice su Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Agencija zračne sigurnosti Evropske unije (EASA) usvojili smjernice za ispitivanje covid-19 i karantina avio putnika.

U tim se smjernicama, uz ostalo, preporučuje izuzeće od karantina i/ili testiranja na koronavirus za putnike koji putuju na kratko vrijeme tj. očekivani im je povratak u roku od 72 sata, i to s obzirom na potencijalno smanjene prilike za zarazu u tom kraćem vremenu i kada su kontakti s lokalnim stanovništvom ograničeni.

Iz ECTAA-e ističu i da članice NET-a pozivaju države članice da slijede te smjernice i odmah obustave karantinske zahtjeve i ukinu ograničenja za avio putnike, a podržavaju i upotrebu antigenskih testova, za koje kažu da su pristupačni i brzi.

“Turističkoj i industriji putovanja potreban je koordinirani pristup ograničenjima putovanja, a prelazak na režim proporcionalnih ograničenja zasnovan na dokazima mogao bi spasiti evropsku sezonu zimskog turizma, što vrijedi oko 80 milijardi eura turističke potrošnje. Potičemo stoga evropske vlade da olakšaju ograničenja, pa i da se za kraća poslovna putovanja ukinu, a savjetujemo i da se ukinu ograničenja putovanja za putnike u paket aranžmanu”, poručuje tajnik NET-a Eric Drésin.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here