EBRD udružuje snage s UNWTO-om radi hitnih mjera pomoći turizmu

Podrška EBRD-a i UNWTO-a uključivat će mjerenje uticaja Covida-19, planove oporavka s poticajima za oživljavanje turističkog sektora i protokole čiji je cilj viša razina sigurnosti i higijene za turiste i zaposlene

18
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je saradnju s agencijom Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) radi hitne pomoći turizmu u vrijeme koronakrize, a u ciljanoj je skupini zemalja-primateljica i Hrvatska.
EBRD se ove i iduće godine namjerava usredotočiti na pomoć regijama u kojima posluje u suzbijanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Očekuju da će ulaganja u mjere podrške dosegnuti do 21 milijarde eura i obuhvatiti sve sektore ekonomije, uključujući turizam i ugostiteljstvo koji su posebno pogođeni krizom Covid-19, navodi se u saopćenju EBRD-a.

Prema analizi Svjetske organizacije za turizam Ujedinjenih naroda (UNWTO), sva su svjetska odredišta zbog pandemije Covida-19 ograničila putovanja, a rezultat je situacija bez presedana.

Iako su neka odredišta u međuvremenu počela ublažavati ograničenja, kriza ni izdaleka nije završila, ističu u EBRD-u, podsjećajući da je ‘zaključavanje’ dovelo do velikog pada međunarodnih turističkih dolazaka.

Stoga je EBRD u saradnji s UNWTO odlučio poduzeti hitne mjere kako bi potaknuli oporavak turističkog sektora u 38 država u koja banka ulaže.

“Podrška je trenutno predviđena za brojne zemlje, uključujući Albaniju, Armeniju, Hrvatsku, Egipat, Gruziju, Grčku, Jordan, Libanon, Crnu Goru, Maroko, Tunis, Tursku i Uzbekistan”, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Model je UNWTO-ov paket tehničke podrške za oporavak turizma koji se bazira na ekonomskom oporavku, marketingu i promociji te na jačanju institucija i izgradnji otpornosti.

Podrška EBRD-a i UNWTO-a uključivat će mjerenje uticaja Covida-19, planove oporavka s poticajima za oživljavanje turističkog sektora i protokole čiji je cilj viša razina sigurnosti i higijene za turiste i zaposlene.

Obuhvatit će i marketing mjere koje mogu potaknuti turističku potražnju, izgradnju kapaciteta za turističke radnike i kurseve koji bi trebali pomoći kompanijama u usvajanju novih protokola.

“Ključni element je očuvanje ljudskog kapitala, te prilagodba i jačanje inkluzije”, naglašava se u saopćenju.

U EBRD-u podsjećaju da je UNWTO njihov dugodišnji partner s kojim su potpisali prvi memorandum o razumijevanju 2015., a obnovili ga 2019. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here