Cijene nafte pale na 40 dolara zbog povećanja američkih zaliha

Postupno ublažavanja vladinih restrikcija koje su pokušale ograničiti širenje virusa oživljava potražnju - raste broj putovanja i ekonomska aktivnost, podupirući naftno tržište.

17
Cijene nafte pale su u u srijedu na međunarodnim tržištima više od dva posto, na 40 dolara, nakon što je sedmični izvještaj iz industrije pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD-u, oživljavajući zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe potražnje uslijed krize zbog koronavirusa.
Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 84 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 40,34 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je za 1,05 dolara, na 37,89 dolara.

Izvještaj Američkog instituta za naftu pokazalo je rast zaliha u prošle sedmice za 8,4 miliona barela, dok su analitičari predviđali njihov pad. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni navečer.

Cijene na oba tržišta u ponedjeljak su dosegnule najviši nivo u posljednja tri mjeseca. Cijena barela u Londonu više je nego udvostručena od pada na najniži nivo zadnjih 21 godinu u aprilu. No, neki analitičari misle da su cijene na tržištu previsoke dok se nastavlja pandemija koronavirusa. Cijene podupiru i rekordni rezovi proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije.

Postupno ublažavanja vladinih restrikcija koje su pokušale ograničiti širenje virusa oživljava potražnju – raste broj putovanja i ekonomska aktivnost, podupirući naftno tržište.

OPEC je jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u utorak iznosila 37,09 dolara, što znači da je pala 1,80 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here