Cijene goriva u cijelom svijetu padaju, samo u FBiH rastu

Nasuprot svjetskom trendu pada cijena nafte, većina benzinskih pumpi u Federaciji BiH podigla je cijenu benzina i dizel goriva za pet feninga po litru

93

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su ponovo pale prema 35 dolara zbog slabe potražnje za gorivom u SAD-u, straha od drugog vala zaraze korona virusom u Južnoj Koreji i pogoršanih odnosa SAD-a i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u julu pala je za 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,57 dolara. U istom iznosu je smanjena i njena cijena u ugovorima za isporuke u avgustu, spustivši se na 35,31 dolar.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni od 32,88 dolara.

Istovremeno, OPEC je na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica 28,45 dolara, za 58 centi manja nego sredinom sedmice.

Nasuprot svjetskom trendu pada cijena nafte, većina benzinskih pumpi u Federaciji BiH podigla je cijenu benzina i dizel goriva za pet feninga po litru. Prosječna cijena BMB -95 je 1,71 KM po litru, a raspon cijena od najniže do najviše je od 1,56 KM/l do 1,86 KM/l. Prosjek maloprodajne cijene u FBiH za dizel (10ppm) iznosi 1,66 KM po litru, dok je raspon cijena od 1,46 KM/l do 1,81 KM/l.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here