Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a

Vlada će ove godine izdati posebne koronaobveznice u iznosu 1.000 milijardi juana i prebaciti 2.000 milijardi juana pribavljenih koronaobvezicama i većim budžetskim deficitom tijelima lokalne uprave

28
Izvoz Kina

Kina je u petak prvi puta odustala od zacrtane stope rasta BDP-a, najavljujući veću potrošnju kako bi se ekonomija oporavila od posljedica pandemije Covida 19.

Premijer Li Keqiang nije u izvještaju za godišnje zasjedanje Kongresa naveo zadanu stopu rasta u ovoj godini, prvi put od 1990. kada je uvedena ta praksa.
Ekonomija se u prvom tromjesečju smanjila prvi put u više decenija i to 6,8 posto, pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa koja je izbila u gradu Wuhanu u središnjoj Kini i proširio se po cijelom svijetu.
“Nismo brojčano odredili stopu rasta u ovoj godini uglavnom zbog velike neizvjesnosti u pogledu posljedica pandemije, te ekonomske i trgovinske situacije, budući da je razvoj Kine sučeljen s neočekivanim faktorima”, rekao je Li na početku zasjedanja Kongresa.
Domaća potrošnja, ulaganja i izvoz padaju a pritisak na zaposlenost znatno jača u okruženju povećanja finansijskih rizika, upozorio je.
Kina ove godine planira otvoriti više od devet miliona radnih mjesta, prema Lijevom izvještaju, najmanje od 2013. godine. U 2019. otvoreno ih je minimalno 11 miliona.
Uoči zasjedanja Kongresa kineski čelnici obećali su pojačati poticaje za privredu uslijed pojačanih bojazni od gubitka radnih mjesta koji bi mogao ugroziti stabilnost društva.
Peking ove godine cilja budžetski deficit od najmanje 3,6 posto BDP-a, u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 posto, a tijelima lokalne uprave odobrio je izdanje obveznica u vrijednosti 3.750 milijardi juana (527 milijardi dolara). Prošle godine odobreno im je 2.150 milijardi juana.
Vlada će ove godine izdati posebne koronaobveznice u iznosu 1.000 milijardi juana i prebaciti 2.000 milijardi juana pribavljenih koronaobvezicama i većim budžetskim deficitom tijelima lokalne uprave, najavio je Li.
Lokalna uprava mogla bi koristiti novac za finansiranje infrastrukturnih projekata, a Peking bi novac mogao usmjeriti i u potporu kompanijama i regijama pogođenim pandemijom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here