Evropska komisija predlaže postepeno i koordinirano otvaranje za spas turističke sezone

Komisija ističe da pristup postepenog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija zahtijeva

16

Evropska komisija preporučila je u srijedu (13.5.) postepeno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju kako bi se od ovogodišnje turističke sezone spasilo što se spasiti može.

Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključna su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opće restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamjeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postepen i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”, objavila je Komisija.

Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obavezujuće za zemlje članice, ali koje mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije koronavirusa.

Paket o turizmu i prometu koji je Komisija u srijedu objavila uključuje: strategiju za oporavak turizma ove godine i nakon nje, zajednički pristup za uspostavu slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutrašnjim granicama EU na postupan i koordiniran način; okvir za postepenu uspostavu putničkog prometa s jamstvima na način da se garantira sigurnost putnika i osoblja; preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom povratu novca za otkazana putovanja, te kriterije za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smještajne objekte.

Komisija ističe da pristup postepenog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija zahtijeva.

Komisija predlaže da se zemlje članice pri ukidanju ograničenja vode sa tri kriterija. Prvi je epidemiološki, drugi se odnosi na sposobnost provedbe mjera ograničenja tokom čitavog putovanja, uključujući prelazak granice te dodatne mjere tamo gdje je teško osigurati fizičko distanciranje. Treći kriterij uzima u obzir ekonomske i socijalne aspekte, pri čemu se preporučuje da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i lične razloge.

Posebno je važno načelo nediskriminacije prema državljanstvu. Komisija ističe da, kada neka zemlja članica odluči dopustiti ulazak na svoj teritorij, to mora biti učinjeno na nediskrimanatoran način, to jest mora se omogućiti ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regijama sa sličnom epidemioškom situacijom.

Komisija predlaže da se vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte moraju biti dovoljno atraktivni kako građani ne bi insistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo. Komisija stoga predlaže da se vrijednost vaučera produži na minimalno 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here