Čelni ljudi švajcarske ekonomije nisu mogli ni da pretpostave koliku pomamu će izazvati kovanice sa likom tenisera Rogera Federera koje su postale potpuni hit u toj zemlji.Slavni teniser je, naime, dobio tu čast da njegov lik krasi jednu od novih kovanica koje treba da budu izdate.

Iz Vlade Švajcarske saopćeno je da bi do januara trebalo da bude izdato 95.000 kovanica, a prvi kontigent izazvao je pad na sajtu Švajcarskog saveznog vijeća, na kojem se kupuje preko web-shopa.

Prvi kontigent od 33.000 komada je rasprodat, dok je potražnja tolika da ni jedan od najvećih sajtova nije mogao da izdrži tu količinu posjeta.

“Imali smo 2,5 miliona klikova. Bilo je to previše za našu online prodavnicu. Očekivali smo i planirali visoku potražnju, ali nismo mogli da zamislimo da će biti ovoliko velika”, rekao je izvršni direktor Saveznog vijeća Marijus Haldiman.

Lik rekordera po broju grand slam titula (20) bit će na kovanicama od 20 franaka, što je prvi put u historiji Švajcarske da na kovanici bude živa osoba. Dodatni problem je nastao kada je Roger podijelio objavu na društvenim mrežama.

Na “glavi” kovanice nalazi se Federer sa čuvenim jednoručnim backhandom. Plan tamošnje Vlade je da osim navedenih kovanica od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugačijem dizajnu od maja 2020. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here