RCC: Objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma

Ukupna vrijednost sredstava je 320.000 eura kojim će se finansirati do sedam različitih projekata, najavljeno je iz RCC-a

100
turizam

Projekt za razvoj i promociju turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, ulazi u svoju završnu fazu u okviru koje je Vijeće objavilo treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj turizma na zapadnom Balkanu.

Kvalitet usluga

Ukupna vrijednost sredstava je 320.000 eura kojim će se finansirati do sedam različitih projekata, najavljeno je iz RCC-a.

Treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata otvoren je za lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa zapadnog Balkana, a usmjeren je na dodatno unapređenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put Balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima.

U segmentu avanturističkog turizma, Vijeće za regionalnu saradnju finansirat će aktivnosti kojima se unapređuje protok posjetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze te lokalni pružaoci usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrijednosti sektora turizma.

Autentični sadržaji

Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom također predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

Bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti i za razvoj pripovijedanja, te interaktivnih i autentičnih sadržaja na lokalitetima zanimljivim posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, te promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar 2019. godine. Ovo je treći i zadnji poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru tekućeg projekta Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here