Samo kvalitetni proizvodi bazirani na naučno dokazanoj medicini mogu biti dovoljno dobri

Govoreći o novim profesionalnim trendovima, naveden je porast popularnosti korištenja preparata koji se ubrizgavaju u kožu u kombinaciji sa električnim uređajima

108

U organizaciji farmaceutske kompanije Medis International Sarajevo, sastali su se dermatolozi i estetski hirurzi Bosne i Hercegovine i diskutovali o novim trendovima i budućnosti estetske medicine. Predstavljena su najnovija dostignuća u medicini koja koriste pristup neinvazivnih metoda u estetskoj medicini uz konkretno korištenje kvalitetnih njemačkih proizvoda Merz kompanije, koje  zastupa Medis International. Proizvodi ove kompanije imaju izuzetan renome među stručnjacima i njihov efekat je dokazan mnogobrojnim naučno-medicinskim studijama.

Najnovija dostignuća u estetskoj medicini predstavila je dr. Tatjana Pavičić, certificirani dermatolog, specijalizirana za kozmetičku hirurgiju i estetsku dermatologiju u Minhenu. Dr Pavičić je poznata kao međunarodni predavač i trener u oblasti napredne kozmetičke dermatologije i hirurgije, takođe i član mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih dermatoloških i kozmetičkih asocijacija.

Medis International pored oblasti Rx i OTC lijekova jednako važnim smatra pravilan pristup rada i u oblasti estetske medicine koja zauzima vrlo važan segment našeg poslovanja ali sve više i segment društva u kojem živimo i pojedinaca koji znaju čuvati svoju ljepotu koristeći vrhunske proizvode. S tim u vezi smo odlučili da upravo na završetku još jedne uspješne godine poslovanja u saradnji sa našim partnerima iz Merza organizujemo ovakav skup uglednih stručnjaka iz oblasti estetike koji će imati priliku da uz dr Pavičić prošire svoja znanja i vještine te razmijene dosadašnja iskustva kada su u pitanju Merz proizvodi koje zastupamo. Izuzetno je važno za ljekara koji se bavi estetskom medicinom da na pravilan način odabere najbolje proizvode koji će im omogućiti da postignu vrhunski rezultat u estetici svojih klijenata neinvazivnim putem. Klijent također bira samo najbolje, a kada je estetska medicina u pitanju garantujemo da sa Merzovim proizvodima nećete pogriješiti.

Najpopularnije estetske nehirurške intervencije u regionu  su godinama bile uklanjanje masnog tkiva (korekcija oblika tijela aparatima), dermalni fileri, rekonstrukcija vlasišta i tretman botulinskim toksinom. Stručnjaci tvrde da neprestano raste upotreba botulinskih toksina i upotreba tretmana takozvanim dermalnim filerima. Procenjuje se da oko 70% pacijenata svih estetskih zahvata  otpada na žene ali i broj muškaraca je sve veći. Takođe, pacijenti sada traže manju vidljivost promjena, a  vrijeme nesrazmjerno velikih usana i grudi je prošlosti.

„Ali ako pogledam svoje pacijente u Minhenu koji dolaze sa Balkana, onda mogu reći da su žene sa Balkana puno zainteresovanije kako izgledaju i mnogo otvorenije za estetske proizvode nego žene iz, na primjer, Njemačke ili Francuske. Takođe, one se i ranije podvrgavaju estetskim procedurama. Taj trend se vidi u čitavoj istočnoj Evropi, mada još ne tako izraženo i često kao u Aziji”, dodala je dr Tatjana Pavičić, vodeći evropski stručnjak za estetsku dermatologiju.

Najveći problem u brizi za sebe je što prekasno počinjemo da brinemo o sebi, većina se javlja ljekaru tek kada su znaci starenja i bore jako izraženi, što je ogromna greška.

„Prema načelima savremene medicine treba izbegavati velike i skupe estetske intervencije i umjesto toga kroz česte, male tretmane raditi na očuvanju kože i unapređenju njenog zdravlja na duge staze,“ preporučuje dr. Pavićić. Fokus je na očuvanju zdravlja kože, ali i korištenju metoda koje su se u praksi pokazale kao efikasne i pouzdane.

Najbolji rezultati su uz kvalitetne proizvode obavezno u rukama ljekara

Stručnjaci su jednoglasni, pacijenti se trebaju prije bilo kakvih zahvata osloniti  na modernu medicinu: obučene ljekare i korištenje procedura i preparata koji temelje na ozbiljnim naučnim istraživanjima. Sve ostalo znači ozbiljan rizik po zdravlje.

Zbog toga dr. Tatjana Pavičić preporoučuje:

“Nikada nisam i neću da koristim u praksi proizvod za koji nema naučnih studija koje pokazuju kakvi su njegovo dejstvo i efikasnost bez obzira na to da li je jeftin ili je neko rekao da je dobar. Dugogodišnja istraživanja na univerzitetu i u praksi potvrđuju, da estetika mora biti bazirana na naučno dokazanoj medicini. Zbog toga upotrebljavam Merzove proizvode još od 2006. godine (Belotero Balance, Soft & Bocouture), od 2008. Intense, od 2009. Radiesse, od 2014. Ultherapy a Cellfinu od januara 2017.“

Kvaliteta proizvoda kompanije Merz, koju u našem regionu zastupa farmaceutska kompanija Medis, dr. Pavičić potvrđuje izjavom:

„U čitavom ovom periodu nisam nikad imala nikakvih problema sa njihovim proizvodima. Često putujem po svijetu ali nikada nisam čula da je neko od pacijenata imao inflamatorne reakcije na Belotero. A to nije uvijek slučaj sa svim preparatima, posebno sa hijaluronskim filerima. Zato je kvaliteta na prvom mjestu.”

Govoreći o novim profesionalnim trendovima, naveden je porast popularnosti korištenja preparata koji se ubrizgavaju u kožu u kombinaciji sa električnim uređajima, a sada ljekari koriste širi pristup: u fokusu više nije samo lice već se u cjelini posmatra i tretira sa vratom, dekolteom, rukama i generalno u kombinaciji sa tretmanima tijela.

Prirodan izgled a mlađi

Nakon 10 godina tretmana treba izgledati bolje i mlađe, mada 10 godina starije, ali da se ne vidi korekcija. Najbitnija je sigurnost – to je kvaliteta proizvoda ali i kontinuirano obrazovanje ljekara i na kraju procedure adaptirane na anatomiju u kombinaciji pristupa (multilayer multistep approach), dodala je za kraj dr. Pavičić.

Ljepota jeste i ostaće izazov, imperativ i vječita inspiracija doktorima i farmaceutima, zaključili su stručnjaci, učesnici Medisovog skupa.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here