Druga Međunarodna statistička konferencija – ICOS 2019 na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Fokus susreta svjetskih eksperata je statistika kao jedan od najvažnijih indikatora stanja i perspektiva održivog razvoja države

224
Osiguranje

Druga međunarodna statistička konferencija International Conference on Official Statistics – ICOS 2019 će biti održana 14. i 15. novembra 2019. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA), u organizaciji Zavoda za statistiku Federacije BiH i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Analiza podataka

ICOS 2019 je druga po redu međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici koja se održava u Sarajevu. Fokus ovogodišnje konferencije je modernizacija i harmonizacija metodologija za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja. Učešće je prijavilo oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta. Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata.

Keynote govornici ICOS-a 2019 su svjetska imena iz oblasti statistike: dr. Edwin Diday – Paris Dauphine Univerzitet Francuska, dr. Ksenija Dumičić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. Robert Stehrer, Institut za međunarodne ekonomske studije u Beču, dr. Cesar Cancho, Svjetksa banka, dr. Vassilis Monastiriotis – London School of Economics and Political Science, i dr. Jasmin Komić – direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Korisnici podataka

Zadovoljstvo nam je što imamo priliku zajedno sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta organizirati drugu po redu Međunarodnu konferenciju o zvaničnoj statistici – ICOS2019. Ovo je nastavak odlične saradnje na ICOS2017 na kojoj je učestvovalo preko 200 naučnika i stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta. Tokom konferencije prisjetićemo se i pokojnog profesora Dr. Harryja Millera, vrsnoga matematičara i jednog od utemeljivača ove važne inicijative. Dešavanje je otvoreno i za sve korisnike naših podataka, pa pozivam sve zainteresirane da se registruju za učešće na ICOS2019 već danas“, poruka je dr. Emira Kremića, direktora Federalnog zavoda za statistiku.

Pokrovitelj konferencije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su USAID, Svjetska banka i Agencija za statistiku BiH.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here