Na listi globalne konkurentnosti BiH zauzela 92. mjesto

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti s rang listom objavljuje svake godine Svjetski ekonomski forum (WEF)

66
Konkurentnost

Na listi globalne konkurentnosti za 2019. godinu objavljenoj u srijedu, Bosna i Hercegovina se našla na 92. mjestu s ocjenom od 54,7 od mogućih 100 bodova. U odnosu na prošlu godinu BiH je ove godine zabilježila lošiji plasman za jedno mjesto.

Opća ocjena

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti s rang listom objavljuje svake godine Svjetski ekonomski forum (WEF), a ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćena je 141 zemlja.

Opća je ocjena da je, i nakon deset godina od globalne finansijske krize, svjetska ekonomija ostala u ciklusu niskog rasta produktivnosti, s tendencijom rasta nejednakosti među zemljama. Ovogodišnji izvještaj usmjerava posebnu pažnju na brigu o okolišu i klimatske promjene koje postaju bitne za održiv rast privrede zemlje.

Metodologija se temelji na 12 stubova konkurentnosti – institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, finansijskom sistemu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije.

Svaki stub je pokazatelj konkurentnosti za koji se koristi ljestvica od 0 do 100 kako bi se vidjelo koliko je određena ekonomija bliska idealnoj granici konkurentnosti u određenom području.

Tržište proizvoda

Tako je na listi globalne konkurentnosti Bosna i Hercegovina najlošije rangirana u stubu inovacijske sposobnosti gdje se nalazi na 117. mjestu kao i u stubu poslovne dinamike također na 117. mjestu. Po pitanju institucija BiH je zauzela 114. mjesto a u stupu tržište proizvoda 108. od ukupno 141 mjesta.

Najbolju poziciju Bosna i Hercegovina je zauzela po pitanju makroekonomske stabilnosti gdje drži 64. mjesto sa 75 od ukupno 100 bodova.

Singapur je ove godine najkonkurentnija zemlja u svijetu, a slijede SAD, Hong Kong, Nizozemska i Švicarska. Na posljednjem mjestu je Čad.

Na listi globalne konkurentnosti zemlje iz susjedstva bolje su se plasirale od BiH, pa je tako Slovenija zauzela 35. mjesto, Hrvatska 63., Srbija 72. a Crna Gora 73. mjesto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here