Evropska unija razmatra uvođenje novih energetskih poreza kako bi ispunila svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, tvrde visoki evropski zvaničnici. Istovremeno navode i da Njemačka apeluje na „drastične korake“ za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Članice EU su u protekloj deceniji predvodile globalni prelazak na obnovljivu energiju i uspostavile su najveći sistem trgovine emisijama štetnih gasova, u nastojanju da oporezuju emisije ugljen-dioksida i smanje zavisnost od goriva koja zagađuju vazduh.

Međutim, regulative EU o porezu na energente nisu promenjene više od 15 godina, navodi britanska agencija Reuters.

„One su zastarjele i slabo prilagođene izazovima klimatskih promjena i razvoju energetske politike na nivou bloka“, navodi se u dokumentu o kojem će danas razgovarati ministri finansija EU u Helsinskiju.

Njemački ministar finansija Olaf Šolc je naglasio da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promjena i zatražio međunarodni pristup u vezi sa ovim pitanjem.

Evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskis je novinarima rekao da su među opcijama porez na ugljen-dioksid i reforma energetskog poreskog sistema.

Među mogućim mjerama navedenim u dokumentu su i više minimalne poreske stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here