Utvrđen Prijedlog zakona o turizmu u USK

Prethodno je Kantonalno ministarstvo privrede provelo javnu raspravu i uvažilo određene primjedbe na nacrt ovog zakona

29
USK

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o turizmu. Prethodno je Kantonalno ministarstvo privrede provelo javnu raspravu i uvažilo određene primjedbe na nacrt ovog zakona.

Boravišne takse

“Sa ovim zakonom želimo odblokirati rad, prije svega Turističke zajednice USK. Kao što znate, imamo dvije turističke zajednice, a nijedna od njih nije radila. Sada smo imenovali vršioca dužnosti direktora, tako da je konačno Kantonalna turistička zajednica počela s radom. Podsjetili smo i vlasnike ugostiteljskih objekata na poštivanje njihovih obaveza, kada su u pitanju boravišne takse. Izmjenama i dopunama ovog zakona sanirat ćemo teško stanje, koje smo zatekli u turističkoj djelatnosti”, rekao je ministar privrede USK Nijaz Kadirić.

Razmatrano je i usvojeno i Mišljenje o Inicijativi za izmjenu Zakona o sudskim taksama.

Vrijednost spora

“To je vezano za promjenu člana 43 Zakona o sudskim taksama. Radi se o tome da su javna komunalna preduzeća dovedena u nezavidan položaj kada moraju plaćati sudsku taksu za prijedloge rješenja o izvršenju, koja nadilazi vrijednost samog spora. Sudske takse će sada biti kao i u prethodnom zakonu, odnosno kao postotak od vrijednosti spora, a ne kao fiksni iznos”, kazao je kantonalni ministar financija Vedran Prša.

Na sjednici prihvaćen je i Prijedlog o davanju saglasnosti o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kabineta premijera USK.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here