Sanacija puteva preduvjet za razvoj turizma na olimpijskim planinama

U ovoj godini za te svrhe će biti uložena sredstava u iznosu od oko 2.400.000 KM.

45
ceste

Izgranja, odnosno poboljkšanje putne infrastrukture od velike je važnosti za snažniji turistički zamah olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana. U tom smislu značajan je projekt sanacije regionalnog puta (R960) Gornja Grkarica – Sinanovići u dužini 22.600 metra koji povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa Šabićima i Sinanovićima, a preko Visočice i sa Glavatičevom u općini Konjic.

U ovoj godini za te svrhe će biti uložena sredstava u iznosu od oko 2.400.000 KM.

Strateški aspekt

Kako kažu u Općini Trnovo, ovaj projekt je od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog aspekta.

Inače, na glavnu saobraćajnicu su vezani lokalni putevi koji povezuju sela Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu, Lukavac, Brda i Milišiće, te čuveni Lukomir na teritoriji općine Konjic.

Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a upravo ova saobraćajnica ih povezuje.

Upravo kako bi zbog značaja ove putne komunikacije bili poboljšani elementi puta, te izvršena zamjena postojeće kolovozne konstrukcije, riješeno pitanje odvodnje i poboljšan sigurnosni aspekt, Općina Trnovo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo su zajednički pristupili izradi projektne dokumentacije za sanaciju navedenog puta.

Sredstva za ove svrhe, uz Općinu Trnovo i Direkciju za puteve, izdvojilo je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

U 2019. godini je tako izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj Grkarici, projekt sanacije saobraćajnice od Gornje Grkarice do kružnog toka na Babinu Dolu, te projekt sanacije puta od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici.

Do kraja godine planiran je završetak projekta dionice puta od Prokrese do Pandurice.

Projektna dokumentacija

Također, na osnovu izrađene projektne dokumentacije provedene su tenderske procedure i izabrani izvođači radova na izgradnji pojedinih dionica. Tako projekt Gornja Grkarica – ulaz u Babin Dol, koji finansiraju Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo, realizira predzeće Orman d.o.o Kiseljak, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Projekt puta Bijele vode – Šakote koje, također, finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo izvode: Orman d.o.o Kiseljak, Grakop d.o.o Kiseljak i MGBH d.o.o Ilidža, uz nadzor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Arting BH.

Na putu od Šabića do ispod Kramara radi firma AGI Konjic, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je finansijer projekta Direkcija za puteve, saopćeno je iz Centra za promociju olimpijskih planina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here