Počinje izrada strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine

Strategija razvoja ima četiri oblasti intervencije - ekonomski razvoj, društveni razvoj, održivi infrastrukturni razvoj te dobra uprava i borba protiv korupcije

35
Strategija

Sastanak u povodu početka izrade integrisane strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021.-2027. godine održan je u Sarajevu, a radi se o dokumentu koji će, na harmoniziran načih, definirati i prikazati razvojne prioritete Federacije.

Brojni eksperti

Pomoćnik direktora u Federalnom zavodu za programiranje razvoja i šef tima za izradu strategije Nijaz Avdukić kaže za Fenu da je skup okupio eksperte koji će pomoći u raznim oblastima, a doprinijet će da strategija bude urađena kvalitetno.

“Strategija razvoja ima četiri oblasti intervencije – ekonomski razvoj, društveni razvoj, održivi infrastrukturni razvoj te dobra uprava i borba protiv korupcije. To su četiri stuba na kojima ćemo raditi”, kazao je.

Naglašava da, generalno, izrada integrirane strategije traje najmanje godinu. Međutim, oni će pokušati najveći dio posla uraditi u narednih šest do sedam mjeseci, da bi u proljeće naredne godine taj dokument bio spreman za usvajanje na Vladi FBiH i parlamentu.

“Izrada strategije, iako kompliciran i izazovan, lakši je dio posla. Očekuje nas implementacija, teži dio posla. U 2021. godini možemo očekivati početak implementacije te strategije odnosno prve aktivnosti koje će se implementirati”, naglasio je Avdukić.

Pojašnjava da je izrada te strategije propisana Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem Federacije BiH, koji je usvojen u 2017. godini. Vlada FBiH je krajem 2018., u skladu s tim, donijela odluku o izradi strategije i za koordinaciju izrade zadužila Federalni zavod za programiranje razvoja.

Direktor Ureda premijera Federacije Hasan Ganibegović naglasio je da Federacija BiH dosad nije imala strategiju razvoja, sveobuhvatan i harmoniziran akt koji bi odredio prioritete razvoja.

“Dočekali smo da otvorimo rad na strategiji razvoja. Ovim poslom rukovodi Zavod za programiranje razvoja, a radi je domaća pamet. Dobit ćemo strateški dokument, potom predstoji glavni posao na implementaciji kroz daljnje razrade razvojnih planova”, naglasio je.

Podsjeća da je to sedmogodišnja strategija, ‘dva mandata federalne vlade radit će po toj strategiji’.

Cestovno povezivanje

“Najvažniji su nam infrastrukturni projekti. Prije toga cestovno povezivanje, osim autoputa koridor Vc, bitne su i brze ceste, te razvoj i daljnja modernizacija željezničke infrastructure”, kazao je.

Zavod za programiranje razvoja dosad radio na mnogim pripremnim aktivnostima koje su vezane za izradu strategije. Jedan od njih je izbor kratkoročnih konsultanata koji će pomagati Zavodu i Federaciji BiH u procesu izrade.

Sastanak predstavlja pripremu i dogovor za naredne faze izrade strategije, a prisustvovali su stručnjaci raznih profila koji su uključeni u izradu tog dokumenta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here