Bonitetno izvrsne kompanije Zapadnohercegovačkog kantona

Ovaj susret predstavlja nastavak jedne pozitivne inicijative započete prošle godine suradnjom Bisnodea i Vlade ZHK

32
Bisnode

Jučer je u Širokom Brijegu održan poslovni susret koji je  analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s Vladom Zapadnohercegovačkog kantona organizirala na temu Bonitetna izvrsnost kompanija. Ovo je bila prilika za predstavljanje rezultata poslovanja ZHK sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj ovog kantona.

Ovaj susret predstavlja nastavak jedne pozitivne inicijative započete prošle godine suradnjom Bisnodea i Vlade ZHK, koja za cilj ima afirmirati ulogu privatnog sektora u društvu, ali i graditi konstruktivan dijalog između privatnog i javnog sektora.

Programi poticaja

Ministar privrede u Vladi ZHK Dario Sesar, u svom obraćanju kratko se osvrnuo na stanje u gospodarstvu u kantonu, te u sažecima predstavio programe poticaja, kao i neke od aktivnosti koje provodi ministarstvo na čijem je čelu.

“Strategijom razvitka županije želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti ćemo pozitivni gospodarski rast”, izjavio je ministar Sesar.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ZHK za europske integracije, govorio je o dostupnim EU fondovima u okviru kojih se otvaraju nove prilike za sufinansiranje projekata za poduzetnike, kao i o budućim instrumentima koji će biti aktuelni u nadolazećem razdoblju, a koji su orijentirani na poduzetništvo.

Nakon predstavljenih uspjeha privrede, predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Dobitnici i gosti uživali su uz izvrsna vina prijatelja susreta, firme

Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk.

Certifikat bonitetne izvrsnosti predala je Zlata Mulać Jagličić, direktorica firme Bisnode BH za ukupno 14 kompanija, od toga 9 iz ZHK, te ostalih 5 za kompanije iz susjednih Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona. Pet firmi iz Širokog Brijega koje su preuzele certifikat su Chemo Commerce d.o.o., San Marino d.o.o., EZ Engineering d.o.o., Dual-Mont d.o.o. i Europapier – Hercegtisak d.o.o.; iz Gruda A.S.P.I. d.o.o; dvije iz Ljubuškog – Džajić Commerce d.o.o. i T&D Company d.o.o.; zatim BINVEST d.o.o. iz Posušja; te iz susjednih kantona Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno te iz Mostara Ceste d.d.,  Studentski centar d.o.o. i  ZIK d.o.o.

Naglašavamo da je Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad nosioc Zlatnog certifikata boniteten izvrsnosti, što je izuzetno priznanje s obzirom da samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, koji označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Izuzetno priznanje

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj imeđunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

U ZHK prema financijskim izvještajima za 2018. predatim agenciji FIA, posluje 1.208 kompanija koje kreiraju 3,63 miliajrdi KM ukupnih prihoda, 598 miliona KM prihoda od izvoza; 285 milona KM neto dobiti i imaju 15.567 uposlenih.

Najviše firmi je u trgovini 35%, slijedi prerađivačka sa 18,5% i građevinarstvo sa 6,5%, a najviše firmi spada u kategoriju malih 83,8%.

Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ZHK prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza.

Kada su u pitanju troškovi, ZHK pokazuje sljedeće: trošak bruto plaća u 2018:289,5 miliona KM, amortizacije: 93,8 miliona KM i  kamata po osnovu poslovnih zaduženja: 20,9 miliona KM.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u ZHK 31,5% su izvrsne, a one ostvaruju gotovo 88% prihoda i 91% dobiti kantona te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih kantona.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here