Beč za tri godine ima 49.000 više radnih mjesta

Regionalni dohodak glavnog grada Austrije od 92 miliona eura je jednak BDP-u u Sloveniji i Hrvatskoj zajedno

82
Beč radna mjesta

Grad Beč je 15. marta predstavio planove za buduću Strategiju ekonomije i radnog tržišta s fokusom na ljude i preduzeća registrovane u ovom gradu. Uprkos rekordnoj zaposlenosti i stopi nezaposlenosti ispod vrijednosti iz 2015. godine, grad nastoji zadržati ulogu privrednog motora Austrije i konkurentnost spram drugim metropolama svijeta.

Grad Beč ima bruto regionalni dohodak od 92 miliona eura što je jednako BDP-u u Sloveniji i Hrvatskoj zajedno. Sam grad će u 2019. godini izvršiti ulaganja u vrijednosti od 2,6 milijardi eura. Od ovog iznosa, 77 miliona eura namijenjeno je Bečkom fondu za zaposlene (waff) koji pomaže Bečlijama u edukaciji i usavršavanju.

Rekordan nivo

Od 2016. godine Beč ima 12.000 manje nezaposlenih i 49.000 više radnih mjesta. U prošloj godini je postignut rekordan nivo zaposlenosti.

Kako bi ekonomska politika bila dugoročna i orijentisana ka budućnosti, Grad će, slično kao Amsterdam ili London, sazvati „Vienna Economic Gremium 2030“, tijelo koje će okupiti ekonomske stručnjake iz zemlje i inostranstva i između ostalog, definisati one sektore u koje Beč treba ulagati.

Član gradske vlade za privredu i finansije Peter Hanke najavio je da će u narednih 100 dana lično posjetiti 100 firmi u gradu i razgovarati sa radnim kolektivima, kadrovskim službama i upravama, i sve sugestije uvrstiti u Privrednu strategiju koju će Gradsko vijeće razmatrati na jesen 2019. godine.

Dualno obrazovanje

Jedna od akcija za podršku zapošljavanju je „Job-Offensive 50 Plus“ koja ima za cilj da zaposli 500 dugoročno nezaposlenih i visokokvalifikovanih Bečlija iznad 50 godina starosti. Putem različitih programa prvo će proći do- i prekvalifikacije tokom 12 mjeseci, a onda će biti raspoređeni na radna mjesta unutar gradske uprave, gradska preduzeća i nevladinim organizacijama bliskim gradu.

Drugi fokus su mlade osobe i dualno obrazovanje. Za 1.000 mladih ljudi grad je osigurao mjesta za obuku za 32 zanimanja.

Ofanziva za kvalitet je još jedan od koraka za unapređenje tržišta rada, a podrazumijevašto više dodjela ugovora za firme iz Beča što zadovoljava i mnoge socijalne i ekološke kriterije i podrazumijeva i kraće dionice za prevoz robe.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here