Foto: A. Lingo

Danas se u Sarajevu pričalo o uspješnosti, profesionalizmu, optimizmu, motivaciji i istinskim društvenim vrijednostima. Naš glavni grad bio je centar pozitivnih priča i promocije uspješnih domaćih firmi koje se mogu pohvaliti vrhunskim rezultatima.

Priča o uspjehu, sudeći po broju okupljenih zvanica na poslovnoj konferenciji Pouzdanost 2017, zasigurno je postala inspiracija, motivacija i dodatna snaga za privrednike u BiH.

Pouzdane kompanije moraju imati posebno mjesto u poslovnom svijetu jer biti bonitetno pouzdana kompanija znači biti stabilan oslonac svojim kupcima, dobavljačima, partnerima.

To posebno mjesto svakako je bila poslovna konferencija Pouzdanost 2017, koja se danas održala u Hotelu Hills u Sarajevu, na kojoj su svečano dodijeljeni certifikati bonitetne pouzdanosti i priznanja Bonitetne zvijezde. Konferenciju su po treći put organizovali Poslovne novine i LRC BIS uz suorganizaciju BBI VIP Business Cluba.

Treba napomenuti da je proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija zasnovano isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije, a koje već dugi niz godina uspješno radi kompanija LRC.

Motivacija za napredovanje i razvoj

“LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo ove informacije su temelj projekta Pouzdanost 2017, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena. Naša je želja i cilj da kroz ovaj projekt svim privrednicima zaista pružimo novu inspiraciju i motivaciju za napredovanje i razvoj”, rekao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučuković i dodao da je njihov cilj pričati priče o uspjehu, afirmisati one najbolje vrijednosti koje bi trebale biti glavne osobine uspješnih i onih koji to žele biti jer Pouzdanost je uistinu jedna od tih vrijednosti.

Zanimljivo je da od 31.554 firme, koje su obuhvaćene analizom bonitetno pouzdanih kompanija, njih 13,5 posto ispunilo kriterije. Koliku važnost ove firme predstavljaju za privredu BiH govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2016. godini čini nevjerovatnih 15,4 milijarde KM.

“Upravo ovakve priče su bile glavni povod da prije tri godine pokrenemo projekt Pouzdanost i na domaćem tržištu identifikujemo firme koje bilježe poslovne rezultate na osnovu kojih se svrstavaju u kategoriju bonitetno pouzdanih kompanija. Nije važno da li ste mala ili velika firma – pouzdanost je univerzalna vrijednost, a u ovom slučaju zasnovana je isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije,“ rekao je menadžer projekta Damir Damadžić.

“Posebno mi je drago da je među bonitetno pouzdanim kompanijama blizu 85 posto malih i srednjih preduzeća, puno je onih za koje se ne zna dovoljno, a predstavljaju najzdraviji dio domaćeg tržišta. Želimo biti motivacija za nove uspjehe. Kroz projekt Pouzdanost 2017 nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu, jer su to svojim natprosječnim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile“, rekla je Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina.

Treću po redu poslovnu konferenciju Pouzdanost 2017 svečano je otvorio predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić i tom prilikom, između ostalog, rekao da su prezentirani podaci dokaz da se u Bosni i Hercegovini može poslovati i uspjeti odnosno da naša zemlja ima značajan broj kompanija koje su prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Također, predsjednik Egrlić je čestitao dobitnicima priznanja i zaželio još više poslovnog uspjeha u budućnosti.

Ovogodišnja konferencija izazvala je veliku pažnju i interes javnosti, a prije svega privrednika, što dokazuje veliki broj kompanija koje su se uključile ili pružile podršku ovom projektu.

Na osnovu analiza LRC-a ove godine prestižno priznanje su dobile sljedeće kompanije: Express Courier, Bingo, TDS, ETI Sarajevo, BH Telecom, Franck, Frank trgovina, Metromedia, Knap, Saračević, NSoft, Interconnect, Tehno – Beton, In Time, Zira, Tom Cat, Pik/Olx BiH, Arke 2000, Standard Furniture Factory, Apart Hotel Amicus, 4D Marketing, Pobjeda Rudet, ATT, Aluplast BH, Schachermayer, Geoinvest, Vaillant, Metalko, JLZ,  Siluete, Alat Konjic, Fixit, Ed-Sa, Kovačuša Komerc, Vodovod a.d. Banja Luka, Lh-Tec, Ars-Inženjering, Mlin Nezić, Najvest, Vještak, AIG, Press Clipping, i-Form, Nex Studio, Bar-Floor, Mimo Medical, Eldžam Trade, Zalmo, Pamuk, Dema&S, Autoprevoz-bus Mostar, Tios, Petrol Com, Vebusch, Unilab, Senigor, Blow Up, OBN, Creative, DSC, Yield, Altermedia, Automotive center, Abbvie, Gradska dvorana Sanski Most, Ekovent, Tehnoelektronik, Milk Land, Flekica, Sevoi, Bosming, Sektor 51, Titans, Domavija, Asseco See, Veddi Invest, Samn, Tvornica cementa Kakanj, Cargo partner, ABC European Air & Sea Cargo Distribution, McCann.

BBI Business Club je kao suorganizator pružio dodatnu podršku kompanijama i to kroz namjenske članske pakete za bonitetno pouzdane kompanije.

Treba istaći da je okvirna metodologija dodjele i izgled certifikata Pouzdanost uniformiran i vizualno usaglašen s certifikatom iz Slovenije. Na ovaj način će i privrednici iz EU imati priliku prepoznati najpouzdanije bh. firme. Zemlje regije Hrvatska, Srbija i BiH su se aktivno uključile u projekt i u narednom periodu očekuje se usaglašavanje kriterija i standardizacija procesa bonitetnog certificiranja.

Svoju podršku projektu dali su mediji pokrovitelji:  TV1, OBN, RSG, Antena Sarajevo, FACE TV, Hayat, Klix, te portali Manager.ba, Biznisinfo.ba.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here