Probijen najduži tunel u Srbiji – Koridor 10

Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine

545
Foto: b92.net

Koridori Srbije saopštili su da je probijena desna tunelska cijev tunela Manajle, čime je probijen i posljednji tunel na Koridoru 10.

Tunel Manajle, dužine 1.804 metara, nalazi se na južnom kraku Koridora 10, autoput E 75 na dionici Caričina Dolina – Vladičin Han. Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtjevniji za izgradnju.

Uz uložene velike napore Koridora Srbije i zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, uspješno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usljed izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu (neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci). Prethodno je, u septembru 2016. godine, probijena lijeva tunelska cijev.

Koridori Srbije su Investitor ovog projekta, dok je izvođač radova bugarska kompanija Consortium Alliance X. Ugovorena vrijednost radova iznosi 36,25 miliona eura.

Tunel će biti opremljen savremenim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i mjerenjem brzine.

Tunelske cijevi bit će međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pješake i interventna vozila.

Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine, saopštili su Koridori Srbije.

IZVORb92.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here