Vegetarijanci i vegani imaju viši rizik od moždanog udara

Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija

42
Vegetarijanci

Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija, objavio je BBC. Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina. Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarne srčane bolesti na 1.000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Zdravstvene anamneze

Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem. Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 pesketarijanci, ljudi koji su jeli ribu. Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.

Vitamin B12

Kod pesketarijanaca zabilježen je 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik. Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.

Naučnici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskim nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here