Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija, objavio je BBC. Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina. Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarne srčane bolesti na 1.000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.
Zdravstvene anamneze
Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem. Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 pesketarijanci, ljudi koji su jeli ribu. Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.
Vitamin B12
Kod pesketarijanaca zabilježen je 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik. Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.
Naučnici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskim nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.