Neravnomjerno raspoređen u zavisnosti od podneblja, ovaj problem javlja se usljed smanjenja proizvodnje laktaze, enzima potrebnog za razgradnju mliječnog šećera laktoze, a koji čovjekov organizam s godinama sve manje proizvodi. Netolerancija na laktozu i puno rjeđa alergija na mlijeko najčešći su razlozi zašto ljudi izbacuju mliječne proizvode iz ishrane, ali s popularnošću veganskog životnog stila na to se odlučuju i mnogi koji nemaju ove zdravstvene probleme.
Oni koji pate od netolerancije na laktozu i vegani danas na tržištu lako mogu pronaći zamjene za mlijeko i mliječne proizvode, među kojima svakako prednjače zamjene za mlijeko. Ponuda napitaka na bazi badema, soje, ovsa i riže povećava se iz dana u dan, a dobra vijest je i da oni sadrže vrijedne nutrijente te je, recimo, bademovo mlijeko bogato magnezijem i vitaminom E. Sve je više onih koji tvrde da im je izbacivanje mlijeka iz ishrane donijelo određene koristi po zdravlje, a ukoliko se odlučite za to, važno je da pazite na raznovrsnu ishranu i unos namirnica koje sadrže proteine, kalcij i vitamin D. Health.com donosi spisak koristi po zdravlje koje ovakva ishrana može donijeti.
Gubitak kilograma. Premda je jedna studija potvrdila da punomasni mliječni proizvodi mogu pomoći u mršavljenju, česta posljedica izbacivanja mliječnih proizvoda iz ishrane je upravo gubitak kilograma, a ona je najčešće vezana za način na koji najčešće konzumiramo mliječne proizvode. Ukoliko pizzu i tople sendviče zamijenite proteinima, cjelovitim žitaricama i povrćem, svakako ćete vidjeti promjenu na vagi.
Manje nadutosti. Ljudi često izbacuju mliječne proizvode iz ishrane jer ih oni nadimaju, a krivac je skoro uvijek netolerancija na laktozu. Prelazak na ishranu bez mlijeka i mliječnih proizvoda stoga mnogima može donijeti olakšanje, ali nutricionisti ističu da nije nužno u potpunosti izbaciti mliječne proizvode iz ishrane da biste vidjeli ovaj efekat, već smanjiti količine, a treba reći i da neki mliječni proizvodi ne sadrže laktozu ili sadrže minimalne količine, poput kefira, starih sireva, putera i grčkog jogurta.
Čistija koža. Sve je veći spisak slavnih osoba poput, recimo, Margot Robbie, koje se kunu da im je ishrana bez mliječnih proizvoda „očistila kožu“. Neki stručnjaci smatraju da hormoni u mlijeku igraju ulogu u vezi između mlijeka i akni na koži, a Američka akademija za dermatologiju savjetuje da otkrijete koja hrana vam uzrokuje probleme na koži i uz pomoć nutricioniste izaberete pravu ishranu za sebe.
Smanjenje simptoma psorijaze i ekcema. Neke osobe koje imaju ekceme i psorijazu tvrde da su im se simptomi popravili nakon što su smanjili unos ili u potpunosti isključili mliječne proizvode u ishrani. Općenito, nutricionisti kod kožnih problema često savjetuju eliminacijsku dijetu kojom bi se otkrio uzročnik, a budući da su mlijeko i mliječni proizvodi jedan od najčešćih alergena u hrani, ova grupa namirnica je jedna od prvih na koje pada sumnja.