Na svom hiljadugodišnejm putu oko svijeta, kafa se u različitim civilizacijama i različitim kulturama konzumira na drugačiji način. Iako smo mi navikli na miris one svježe mljevene i skuhane kafe, u nekim državama su potrebni i neki dodaci da bi se uživalo u omiljenom napitku. Pored toga što neko pije ukuhanu sa šećerom, neko gorku, neko sa kockom šećera, rahatlokumom ili sitnim kolačićem, širom svijeta ljudi su prema svom nahođenju i običajima prilagodili kulturu ispijanja kafe.
Slatka i jaka
Čak i države koje su najveći i najpoznatiji proizvođači kafe imaju svoje običaje i različite načine konzumiranja ovog omiljenog napitka. Pa je tako u Brazilu najpopularniji način ispijanja kafe napitak koji se zove Kafezino, sličan espresso kafi, napravljen od filtrirane kafe u kojem se zrna kafe i šećera melju zajedno. Vijetnamska tradicionalna kafa je vema slatka i jaka. Spravlja se tako što se u šoljicu prvo sipa kondenzovano miljeko i led, a potom sipa prethodno skuhana kafa sa šećerom. Stanovnici Saudijske Arabije vode računa o godinama i starosti ljudi koji piju kafu i obavezno se servira prvo starijim ljudima, a najčešće je piju aromatiziranu sa hurmama.
I na evropskom kontinentu, različite kulture i civilizacije su razvile svoj specifičan način konzumiranja kafe. U Francuskoj je kroasan skoro obavezan dodatak uz kafu koja se pije u velikim šoljama u kojima je jednaka količina filter kafe i mlijeka. U Italiji je najpopularniji espresso koji se servira u malim šoljicama i konzumira se u jednom ili dva gutljaja. U Turskoj se kafa kuha u bakrenim džezvama i servira najčešće nakon jela, uglavnom uz neki statkiš. Jedna od, za naše pojmove čudnijih kombinacija, je kafa koja se pije u Finskoj, a pravi se tako što se vrela kafa prelijeva preko kockica tek narezanog sira. Veoma neobična priča je i o nastanku irske kafe. Prema legendi, prva je napravljena u toku Drugog svjetskog rata, kada su na jednom aerodromu promrzli putnici zatražili da popiju kafu, a spretni konobar im je tu kafu „ugrijao“ irskim viskijem. U Austriji je veoma popularan Bečki Melange, mali espresso poslužen u velikoj šoljici sa toplim mlijekom upotpunjenim s mliječnom pjenom, kao i Mozart Café, dupli Espresso s poklopcem od šlaga poslužen s 2 cl vinjaka od višanja sa strane. Svi koji uživaju u jakoj i slatkoj kafi, u Španiji će se naći na svom terenu, jer ovaj veoma gust i sladak napitak sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mlijeka, koje se stavlja kao podloga u šolju.
Mliječna pjena
I na ostalim kontinentima se kafa pije na različite načine. U SAD se pije u ogromnim količinama i to najčešće filter i espresso kafa. U Australiji se pije Flat white, na način da se u šolju sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva sa gustom mliječnom pjenom, dok Meksikanci piju svoju kafu sa cimetom i služe je u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom.
U Maroku i Senegalu se priprema cimetom, klinčićima i biberom.
Za razliku od ostatka svijeta, kod nas se kafa pije sa samo dva nevidljiva sastojka.
Ljubavlju sa kojom je spremljena i merakom sa kojim se pije.
E TO JE KAFA.