Najlošije stojimo sa svinjetinom, a najviše uspijevamo pokriti potrebe za mesom peradi. Smanjuje li se ili povećava proizvodnja mesa i koliko ga Hrvatska uvozi?
Tugomir Majdak, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kazao je u emisiji Studio 4 kako je unazad 20 godina u Evropi stagnacija proizvodnje mesa, što znači, kako kaže, da je stagnacija stočarstva.
“Najviše se smanjuje proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa, zatim goveđeg, a nešto manje svinjskog. Jedini je porast u proizvodnji mesa peradi. Dugoročne projekcije pokazuju da će tako biti i dalje”, rekao je.
Dodaje kako se proizvodnja mesa odvija u samo nekoliko država. Kada se govori o svinjskom mesu to su veliki proizvođači koji pokrivaju tržište ne samo EU, već i dalekih zemalja kao što je Kina, prenosi SEEbiz.
“To su Njemačka, Španska, Danska , Nizozemska. To su zemlje koje su visoko specijalizirane za određene proizvodnje u stočarstvu. Oni imaju moderne farme s intenzivnom proizvodnjom”, kazao je.
Naglašava kako se u Hrvatskoj jedan dio proizvodnje odvija u ekološkim uvjetima, ekstenzivnim uvjetima, tako da je teško to uspoređivati.
“Kroz programe mi želimo potaknuti proizvođače koji su konkurentni i imaju mogućnost te radnu snagu da hvataju korak s najrazvijenijim zemljama”, rekao je Majdak.