Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Dolar je ojačao i prošle sedmice, drugoga zaredom, jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka nastaviti s oštrim rezanjem kamatnih stopa.

8

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,4 posto, na 102,92 boda, blizu najviše razine u mjesec i pol dana.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,35 posto, na 1,0937 dolara.

Američka valuta ojačala je i prema prema japanskom jenu, za 0,3 posto, pa je njezin kurs dosegnuo 149,12 jena.

Jačanje dolara drugu sedmicu zaredom posljedica je procjena da će Fed ciklus smanjenja kamata nastaviti sporijim tempom nego što se nedavno očekivalo, s obzirom da inflacija u SAD-u ne popušta toliko brzo koliko se špekuliralo, prenosi SEEbiz.

Prošle je sedmice, naime, objavljeno da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0,2 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 posto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko 10 posto da ih uopće neće mijenjati.

Euro je, pak, oslabio drugi tjedan zaredom jer se očekuje da će Evropska centralna banka uskoro dodatno smanjiti kamate, već treći put ove godine, jer je inflacija u eurozoni skliznula ispod ciljane razine od 2 posto i jer gospodarstvo eurozone nije baš u najboljoj formi, pa su mu potrebni monetarni poticaji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here