Dijaspora može pomoći IT sektoru da doprinese zajednici

USAID projekat “Diaspora Invest” i Bit Alijasna su uspješno zaključili šestomjesečni edukacijski program Akademije za poslovni i društveni uticaj DiaLab, koja je dijelom širi aktivnosti jačanje saradnje između bosanskohercegovačke dijaspore i lokalnih kompanijana prenosu dobrih praksi upravljanja i saradnje sazajednicom u kojoj posluju.

5

Završni skup na Trebeviću je bio prilika i za osvrt na pozitivne inicijative IT kompanija, ali i na mogućnosti saradnje sa iseljeništvom.

Završetkom ovogodišnjeg programa DiaLab – Business and Social Impact Academy, napravili smo još jedan važankorak ka jačanju saradnje između bh. dijaspore i lokalne IT industrije. Ovaj projekat je jasno pokazao da dijaspora nije samo izvor znanja, već i ključna snaga koja nam omogućava da budemo konkurentni na globalnom tržištu. Bit Alijansa će nastaviti s inicijativama koje omogućavaju dugoročno povezivanje i razvoj, s fokusom na stvaranje održivih i strateških programa koji će osigurati kontinuirani rast IT sektora u Bosni i Hercegovini,” izjavio je Damir Maglajlić, direktor Bit Alijanse.

Na događaju su dodijeljeni certifikati za uspješno učešćena Akademiji zaposlenicima i zaposlenicama kompanija AtlantBH, Authority Partners, Academy387, IDEA Software, Klika, Kodeks, Orka, Rubicon, Shop Cirlce BH iWalter Code. O samoj mreži DiaLab, koja okuplja organizacije iz cijele zemlje, govorio je Armin Alijagić iz udruženjaNaša perspektiva”.

DiaLab Social Impact Network je nastao kao inicijativa koja okuplja veliki broj organizacija koje rade na tome da dijasporu stimulišemo da utiče na društveni i ekonomski napredak u BiH. Iz te Mreže je nastala i inicijativa za ovu Akademiju, koju podržava USAID putem projekta “Diaspora Invest”. IT sektor zaista okuplja društveno odgovorne kompanije i današnji skup je dokaz toga. Predavači iz dijaspore su kroz nekoliko mjeseci dijelili svoja znanja i prakse, te se jasno vidi da Akademija stvarno znači firmama i polaznicima. U svjetlu posljednjih tragičnih događaja i poplava, prepoznajemo koliko je važno da svi dajemo svoj doprinos zajednici. Da reagujemo, budemo oslonac i pravimo razliku. Tu možemo računati na našu dijasporu“, kazao je Alijagić.

Također, naglašena je potreba za organizovanjem samoodrživih i kontinuiranih programa koji bi osigurali trajan uticaj na IT sektor i šire. Jednokratne aktivnosti, koliko god korisne, neće donijeti dugoročne promjene, pa je ključ u kreiranju inicijativa koje mogu objediniti resurse istručnost kako bi imale širi i trajniji efekat na društveni ekonomski razvoj.

Dijaspora je odigrala ključnu ulogu u otvaranju zapadnih tržišta za Bosnu i Hercegovinu, što je bilo presudno za razvoj IT industrije. Naši ljudi su uspostavili kontakte u inostranstvu, omogućivši da naša industrija postane konkurentna na globalnom nivou. Posjedujemo bazu stručnjaka, vrijedne ljude i radnu etiku oblikovanu zapadnim standardima, što nam je omogućilo da vrlo brzo ispunimo zahtjeve tržišta. Otvaranje tih prilika značajno je ubrzalo razvoj IT sektora. Međutim, sada je na nama da te prilike dalje razvijamo i šaljemo jasne signale prema dijaspori. Potrebno je objediniti inicijative kako bi postigle značajan efekat, te organizovati samoodržive i kontinuirane programe koji će osigurati trajni utjecaj na industriju. Naša saradnja sa dijasporom mora biti dugoročna, strukturirana strateška, kako bi se iskoristio sav potencijal koji onapruža“, poručila je Amina Karić, potpredsjednicaoperacija u kompaniji Authority Partners i predsjednicaUpravnog odbora Bit Alijanse.

Kroz projekat DiaLab – Business and Social Impact Academy, učesnici su stekli nova znanja i iskustva kroz mentorstvo, radionice i direktnu saradnju s ekspertima iz dijaspore, što je otvorilo nove mogućnosti za buduće projekte i umrežavanje.

“Moje iskustvo s ovim projektom bilo je izuzetno pozitivno. Kada se osvrnem na protekla četiri mjeseca, prošli smokroz brojne važne teme i imali priliku razmijeniti vrijedna iskustva s ekspertima iz dijaspore. Njihov pristup edukaciji bio je precizno prilagođen potrebama našeg tržišta, a podrška koju su pružili, kroz predavanja i mentorstva, bila je kontinuirana i dragocjena. Veselim se nastavku ovakvih inicijativa, jer su one od ključnog značaja za dalji razvoj našeg tržišta,” izjavila je Mirela Čeljo, ispred kompanije KODEKS.

Zahvalna sam Bit Alijansi i USAID-u što su prepoznali važnost ovakve prilike, gdje smo imali mogućnost da zajedno sa stručnjacima iz dijaspore i kolegama iz industrije unaprijedimo svoje znanje, širimo vidike razmjenjujemo dragocjena iskustva. Ovakve inicijative imaju neprocjenjiv uticaj na naš profesionalni razvoj i nadalji napredak IT sektora u Bosni i Hercegovini,” izjavila je Sara Avdagić ispred kompanije Atlantbh.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here