Izložba slika “Srećkovi mostovi” otvara EUROPEAN FASHION PASSPORT 2024 u Sarajevu

U znak sjećanja na kolekcionara Srećka Mustagrudića

4

Naredne sedmice Sarajevo će biti domaćin festivala mode i umjetnosti “European Fashion Passport 2024”. U aprilu ove godine, festival je već imao svoje evropsko izdanje u Košicama, Slovačka. Ovaj bogat umjetnički program donosi dozu umjetnosti i mode Sarajevu, te okuplja tridesetak mladih modnih dizajnera iz cijele Evrope.

“European Fashion Passport” bit će otvoren izložbom “Srećkovi mostovi”, čiju selekciju su uradili dr. Edita Vučić i dr. Adis Elias Fejzić u saradnji sa porodicom Mustagrudić.

“Izložba ‘Srećkovi mostovi’ predstavlja mali isječak iz velike kolekcije umjetnina koju su tokom nekoliko decenija pažljivo i strastveno sakupljali Srećko Mustagrudić i njegova porodica. Kolekcija u svom ukupnom obimu nema jedan dom; ona, kao i porodica Mustagrudić, ‘stanuje’ na više lokacija u BiH, Hrvatskoj, Slovačkoj…

Profesorica Edita Vučić sa Sveučilišta u Mostaru i ja smo, na prijedlog zajedničkog prijatelja i direktora festivala Adnana Hajrulahovića Haada, napravili mali izbor iz onog dijela kolekcije koji se nalazi u jednom od bosanskohercegovačkih domova Mustagrudića. Pravi izbor radova iz obimne kolekcije kakva je ova je teško, bolje reći nemoguće, napraviti… Srećom, dr. Edita i ja smo trebali izabrati nekoliko desetina radova iz samo jednog malog dijela ove kolekcije, pa nam je zadatak utoliko bio lakši.

S druge strane, s obzirom na to da je izložba zamišljena kao svojevrstan ‘Srećkov most’ između Slovačke i BiH, autori su birani tako da su to uglavnom slovački i bosanskohercegovački umjetnici, uz nekoliko umjetnika iz našeg tzv. regiona. Konačni izbor djela za ovu sarajevsku izložbu kolekcije Mustagrudić sačinjen je i u odnosu na sentimentalnu vrijednost koju ova djela imaju za vlasnike kolekcije… Predstavljamo kolekciju kroz izbor koji nadilazi isključivo neke od naših profesionalnih i ličnih preferencija jer smo u galerijski prostor željeli prenijeti barem dio aure koju ova kolekcija ima kada živi svoj život u domu Mustagrudića, gdje sve ove umjetnine gotovo imaju status prijatelja i članova porodice. U tom smislu, kreiranje i realizacija izložbe ovakvog karaktera bilo je moguće samo uz pomoć Javorke i Dubravke Mustagrudić.

Ovakve ‘male’ izložbe zapravo su velike jer na pristojan i edukativan način donose prikaz intime i posebnosti jedne kuće i njenih članova. Vjerujem da nam ovakvi i slični kulturni događaji trebaju sve više, jer, iako umjetnost, koliko vidim, ne može da mijenja svijet, znam da može biti inspiracija i poticaj da budemo bolji” – izjavio je Adis Elias Fejzić, jedan od selektora izložbe.

Izložba će biti otvorena 25. 9. 2024. u 19 sati u Svečanoj sali hotela Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu i bit će otvorena do 28. 9. 2024. Ulaz je slobodan za sve ljubitelje umjetnosti.

“Ovaj izbor iz kolekcije napravljen je na temelju različitih kriterija, te nije baziran isključivo na umjetničkoj ili estetskoj komponenti, nego je presudnu ulogu imala upravo sentimentalna komponenta koju je Adis već spomenuo. Posjetitelji će imati priliku vidjeti djela bosanskohercegovačkih i slovačkih umjetnika osebujnih i specifičnih likovnih shvatanja i izraza. Većinom su to umjetnici koji su prihvatili aksiome i slobodu izraza evropske i svjetske moderne umjetnosti, a da pritom nisu zanemarili tradiciju. Svojim djelima rekreirali su prošla vremena, oživljavali duh starih gradova i ruralnih pejzaža bojama koje oživljavaju svjetlost.

Trebalo je hrabrosti da se u periodu između dva svjetska rata, a i tokom 20. stoljeća, oblikuje i gradi nova umjetnost koja deformira, modulira i sintetizira pejzaže, arhitektonske motive, žanr scene, portrete i mrtvu prirodu. Ta su platna postala složene kolorističke kompozicije sa smisaonim poretkom formi i znakova, nerijetko plodovi mašte. Odabrana djela podsjećaju na pozorišne scenografije.

Jedan od umjetnika koji je ostavio poseban trag u životu porodice Mustagrudić je Mustafa Ico Voljevica, umjetnik inspiriran hercegovačkim motivima. Također valja istaći umjetnike poput Juse Nikšića, Mehe Sefića, Vlade Puljića, Karla Afana de Rivere, Mladena Solde, Mikulića, Ledića i drugih, kao i slovačke umjetnike poput Jakubisa, Trepača, Piačke, Čermaka i drugih”, kazala je dr. Edita Vučić o izložbi “Srećkovi mostovi”.

Drugu noć festivala, 26. 9. 2024. u 19 sati, zakazana je projekcija dokumentarnog filma slovačke produkcije o velikom umjetniku Andyju Warholu pod nazivom “The American Dream” u Cineplexxu Sarajevo. Ulaz je slobodan, a interes za film je već veliki.

Festival okuplja modne dizajnere iz tridesetak evropskih zemalja koji će boraviti u Sarajevu od 25. do 28. 9. 2024. U sklopu festivala organizirane su i radionice koje nisu otvorene za javnost, ali su iznimno važne za društvo i dizajnere. Četvrtu godinu zaredom, European Fashion Passport u saradnji sa IOM-om i No Nation Fashion organizira radionicu dizajnera EFP-a sa ljudima u pokretu u migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima. BH dizajnerica Aleksandra Lovrić, na čelu No Nation Fashion, zajedno s našim dizajnerima svake godine kreira nove modele i dopunjava kolekciju NNF-a.

Sastavni dio festivala je i fotografiranje editorijala dizajnera European Fashion Passporta, kojim se svake godine dopunjuje kolekcija “Modna razglednica Sarajeva”, u saradnji sa mladim fotografima iz BiH i regije. Ovaj segment pruža priliku da European Fashion Passport nagradi jednog mladog fotografa profesionalnom kamerom. Cilj platforme EFP je podržati mlade ljude u modi da pronađu svoju afirmaciju, a ta podrška je potpuno besplatna.

Kruna festivala European Fashion Passport 2024. je modna revija svih dizajnera EFP-a 2024., gdje će publika u Sarajevu imati priliku vidjeti radove više od trideset dizajnera iz šesnaest evropskih zemalja. Revija, koja donosi mnoga iznenađenja, zakazana je za 27. 9. 2024. u 20 sati u prostoru May Face, Vilsonovo šetalište 8, Sarajevo. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

“Organizacija European Fashion Passporta je velika odgovornost, ali i veliko zadovoljstvo. Kroz umjetnost i modu stvaramo mostove prijateljstva, uvezujemo se u plemenitu misiju umjetnosti. Sretan sam što sam nagrađen energijom koja privlači sve te divne ljude u misiju koju smo definirali kao European Fashion Passport. Biti direktor festivala u dvije države, podržavati ovoliki broj divnih mladih ljudi – a za ovih gotovo osam godina prošlo ih je gotovo dvije stotine – te producirati toliko umjetnosti, zaista je privilegija. Zahvalnost festivala ide našim partnerima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće: prije svega Ambasadi Slovačke Republike u BiH, Ambasadi Kraljevine Španije u BiH, Evropskoj uniji u BiH, IOM-u i No Nation Fashionu, kao i mnogim drugima. Djelomično zahvaljujemo i Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture KS, koji će nas, nadamo se, u budućnosti shvatiti ozbiljno, ili rizikuju da ovaj bosanski festival, koji ima i evropsku inačicu prirodno ode tamo gdje ga respektuju i žele, izjavio je direktor European Fashion Passporta Adnan Hajrulahović Haad.

“Organizovati European Fashion Passport je odgovornost, veliki posao ali i veliko zadovoljstvo. Kroz umjetnost i modu stvaramo mostove prijateljstva, uvezujemo se u plemenitu misiju umjetnosti. Sretan sam što sam nagrađen energijom koja privlači sve te divne ljude u misiju koju smo definisali kao European Fashion Passport. Biti direktor festivala u dvije države, bit podrška ovolikom broju divnih mladih ljudi, a za ovih skoro osam godina prošlo ih je skoro dvije stotine, pokazati i producirati toliko umjetnosti zaista je privilegija. Moja zahvalnost i zahvalnost festivala ide našim partnerima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće a to su prije svih Ambasada Slovačke Republike u BIH, Ambasad kraljevine Španije u BIH, Europska unija u BiH, IOM i No Nation Fashion i mnogi drugi ali i malim dijelom Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture kantona Sarajevo koji nas u godinama koje dolaze moraju shvatiti ozbiljno ili rizikuju da ovaj bosanski festival, koji ima i europsku inačicu prirodno ode tamo gdje ga respektuju i žele. – Izjavio je direktor European Fashion Passport-a Adnan Hajrulahović Haad.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here