VTK/STK BiH uz bh. gospodarstvenike već 115 godina

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, kao udruženje gospodarstvenika Bosne i Hercegovine i pravna sljedbenica prve bosanskohercegovačke komore, obilježava 115 godina postojanja. Trgovačka i obrtnička komora za BiH osnovana  je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu 14. 9.1909. godine, što povjesničari smatraju prvim institucionalnim udruživanjem gospodarstvenika Bosne i Hercegovine.

14

Ova komora je formirana na temelju Zakona o osnivanju i organizaciji Trgovačko-obrtničke komore za BiH u Sarajevu. U prvom članku ovog zakona je utvrđeno da se: „…Osniva Trgovačka i obrtnička komora sa sjedištem u Sarajevu koja će zastupati interese trgovine i obrta zajedno s rudarstvom”, te da joj je obuhvat djelovanja “cijelo područje BiH”. Djelokrug rada ove prve Komore prvenstveno se odnosio na vijećanje o prijedlozima koji se tiču trgovačkih i obrtničkih poslova; davanje vlastima prijedloga i opažanja o trgovini, obrtu, zakonima te osnivanju raznih zavoda za unaprjeđenje privrede. Komora je imala i javne ovlasti, kao što je vođenje registra o upisanim firmama, izdavanje zaštitnih markica, raspravljanje o sporovima firmi, itd.

„Od toga dana, već 115 godina, asocijacija bh. gospodarstvenika je i u dobrim i u turbulentnim vremenima ostala vjerna svojoj temeljnoj ulozi- da uvijek zajedno s privrednicima, artikulira njihove interese i bude njihova spona s institucijama vlasti.  Osnov formiranja, ciljevi i zadaci Komore, od njenog utemeljenja davne 1909. godine pa sve do danas, nisu se puno promijenili. Misija je ostala ista-suradnja s bh. gospodarstvom, a  vizija se mijenja u skladu s trendovima modernog gospodarstva,“ rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković.

VTK/STK BiH je danas moderna, profesionalna institucija koja zastupa i promovira interese bh. gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu. Unutar Komore djeluju mnogobrojne asocijacije i grupacije iz različitih sektora gospodarstva. Komora gospodarstvenicima pruža veliki broj usluga: poslovne i tržišne informacije, informacije o propisima i zakonima, savjetodavne usluge, promotivne aktivnosti, baze podataka, artikuliranje i upućivanje inicijativa institucijama vlasti, izdavanje javnih dokumenata po ovlastima koje je na nju prenijela država i druge.  Članica je mnogobrojnih međunarodnih asocijacija (Eurochambres, International Chamber of Commerce-ICC, ABC, FIATA, IRU, SECI), što joj omogućava da uspješno sudjeluje u raznovrsnim projektima s ciljem unaprjeđenja regionalne i međunarodne poslovne saradnje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here