Samo 2,3 posto kompanija na prestižnim rang-listama 100 najvećih

Samo 2,3 posto od ukupnog broja kompanija u BiH uspjelo se ove godine rangirati na liste 100 najvećih u našoj zemlji. Ili tačnije njih 929 koje su uspjele ostvariti natprosječne poslovne rezultate.

13

Poslovne novine su, kao i prethodnih godina, rangirale kompanije na osnovu prihoda, izvoza i dobiti. Međutim, ove godine je prvi put će objaviti i listu 100 najvećih kompanija po broju zaposlenih, čime se daje dodatni uvid u značaj pojedinih preduzeća za tržište rada.

Ove godine iz rangiranja su izuzete kompanije koje su imale blokirane račune uzastopno više od 20 dana od dana izvlačenja i obrade podataka za projekat 100 najvećih, kao ni one koje su imale negativno poslovanje. Naravno, kao i svake godine rangiranju ne podliježu kockarnice i firme koje se bave igrama na sreću, jer one ne doprinose društvu.

Rangiranja i analize rade se na osnovu završnih računaza 2023. godinu koje su kompanije predale nadležnim agencijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, a ove godine ponovo se bilježi rast predanih završnih računa na cca 40.000.

Zbir prihoda TOP 100 velikih, srednjih i malih kompanija premašio je 35,4 milijarde KM. U kategoriji TOP 100 po dobiti najbolji su inkasirali ukupno cca 3,4 milijarde KM dobiti. Dok je u prošloj godini iz BiH izvezeno roba i usluga u vrijednosti od 17,2 milijarde KM, kompanije sa listi 100 najvećih izvoznika u ovom ukupnom skoru učestvovale su sa 7,2 milijarde KM.

Ove godine kako smo i naveli po prvi put urađena je i biće objavljena rang lista kompanija koje zapošljavaju najviše. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini u našoj zemlji bilo je 852.813 zaposlenih, a top 100 kompanija koje zapošljavaju najveći broj radnika u ovom ukupnom iznosu učestvuju sa 149.143 osobe.

Rezultati ovogodišnjih poslovnih analiza pokazuju da, uprkos izazovnoj ekonomskoj situaciji, kompanije u Bosni i Hercegovini uspijevaju ostvariti rast i poboljšati svoje poslovne performanse. Povećanje broja rangiranih kompanija za 7% u odnosu na prošlu godinu govori o sve većoj konkurentnosti i sposobnosti firmi da se prilagode tržišnim promjenama. Djelatnosti s najviše zaposlenih, kao što su trgovina na malo, zdravstvo i proizvodnja, pokazuju stabilnost i važnost ovih sektora za lokalnu ekonomiju.

Kompletna rangiranja najuspješnijih kompanija u BiH i zemljama regiona prema ostvarenom prihodu, izvozu, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini biće objavljena u specijalnoj štampanoj publikaciji „100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu“, koja izlazi u jesen. Dodatnu vrijednost daće konsolidovani podaci, kao i prilog pod nazivom “Gradovi/općine/opštine i biznis”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here