Općina Travnik pokreće WebCity Geoportal i omogućava javni pristup prostornim podacima

Općina Travnik je lansirala WebCity aplikaciju, geoportal koji omogućava javno dostupne prostorne podatke i prostorno-plansku dokumentaciju. Ovaj korak je dio projekta unapređenja informacionog sistema, koji poboljšava pristup i integraciju prostornih podataka, te omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između općinskih službi i građana.

14

Općina Travnik je među prvim lokalnim samoupravama koja je omogućila javno dostupne prostorne podatke putem WebCity aplikacije.

Ovaj korak je rezultat projekta unapređenja informacionog sistema i implementacije jedinstvene platforme geoportala WebCity, namijenjene za vizualizaciju prostornih podataka i prostorno-planske dokumentacije, saopćili su iz Općine Travnik.

Cilj geoportala je, kažu iz Općine, omogućiti jednostavniji pristup informacijama kako za subjekte planiranja i upravljanja prostorom, tako i za građane.

Novi sistem poboljšava integraciju prostornih podataka, osigurava transparentniju komunikaciju s građanima, te unapređuje koordinaciju između općinskih službi, dodaju.

Također, omogućava bolji pristup i upravljanje podacima važnim za razvoj općine Travnik, efikasnije upravljanje resursima, uključujući energetsku efikasnost, zaštitu okoliša, upravljanje komunalnim otpadom, održavanje javnih površina i drugo.

Unapređenje digitalizacije Općine Travnik jedan je od važnijih ciljeva općinskog načelnika Kenana Dautovića, stoga se u skladu s mogućnostima i tehnološkim trendovima, kontinuirano unapređuje i Webcity – modularno intranet /internet GIS rješenje koje je namijenjeno za lokalne samouprave, navode iz Općine.

Novi geoportal ima za cilj olakšati pristup informacijama kako subjektima upravljanja i planiranja, tako i građanstvu. U narednom periodu podaci će se kontinuirano ažurirati, te dodavati novi sadržaji u cilju proširenja i omasovljenja podataka, stoji u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here