Prof.dr. Jusufović: Glavni prioritet ASA Bolnice je posvećenost zdravlju i dobrobiti pacijenata   

U prvih nešto više od tri mjeseca rada ASA Bolnica je pružila medicinske usluge za više od 5.000 pacijenata, čija su iskustva vrlo pozitivna. U ASA Bolnici  trenutno funkcionira 17 odjeljenja, zaposleno je 260 ljekara i medicinskog osoblja, a Uprava planira do kraja godine zaposliti još 50 osoba. O ciljevima pokretanja projekta ASA Bolnice, koja je dio ASA Medical, uslugama koje pružaju pacijentima, planovima za naredni period za Business Magazine govori prof. dr. Rasim Jusufović, predsjednik Uprave ASA Bolnica.

233

RAZGOVARALA: Almasa Bajrić


ASA Bolnica je prva privatna bolnica u Bosni i Hercegovini počela je sa radom u aprilu ove godine. Nakon nešto više od tri mjeseca, ova institucija je u cijelosti opravdala očekivanja, kako investitora, tako i korisnika zdravstvenih usluga. O rezultatima prvih mjeseci rada ASA Bolnice, uslugama koje pružaju pacijentima, saradnji sa međunarodnim medicinskim ustanovama, izazovima i nedoumicama sa kojima se susreću kao prva privatna bolnica u našoj zemlji za Business Magazine govori prof. dr. Rasim Jusufović, predsjednik Uprave ASA Bolnice.   

BM: ASA Bolnica, prva privatna bolnica u Bosni i Hercegovini, počela je sa radom u aprilu. Možete li nam reći kakva su iskustva u prvim mjesecima rada? Koji su najveći izazovi u radu? 

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: Drago mi je da se na početku razgovora mogu osvrnuti na izuzetno uspješan period iza nas. Nakon što je u aprilu započela sa radom, ASA Bolnica svakodnevno postavlja nove standarde u pristupu pacijentima i uvodi inovativne metode liječenja. U prva tri mjeseca rada, ASA Bolnica je pružila usluge za više od 5.000 pacijenata, 15 sretnih porodilja je donijelo bebe na svijet u našem porodilištu, a veliki broj zakazanih termina u idućem periodu govori da će naše drage babice imati pune ruke posla. Svakoga dana izvodimo u prosjeku pet raznih operativnih zahvata, a urgentni centar je postao mjesto gdje veliki broj naših građana, ali i turista traži stručno, hitno, medicinsko zbrinjavanje.

Ono na šta smo vrlo ponosni je činjenica da je Centar za umjetnu oplodnju uspješno prošao certifikaciju Federalnog ministarstva zdravstva i počeo sa radom.

Uzimajući u obzir velike potrebe za zdravstvenom njegom, pažljivo smo pristupili komunikaciji sa javnosti da ne bismo imali broj pacijenata kojima ne možemo odgovoriti na zahtjeve i uprkos tome, neka odjeljenja već rade punim kapacitetom te smo nedavno angažovali dodatni broj iskusnih ljekara, specijalista, kako bismo prevenirali stvaranje liste čekanja.

BM: Koje usluge ASA Bolnica pruža pacijentima? Kakva su iskustva dosadašnjih pacijenata?

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: Raznolikost naših usluga odražava našu posvećenost sveobuhvatnoj zdravstvenoj njezi. Pored ambulantnih konsultativno specijalističkih pregleda, poseban naglasak stavljamo na minimalno invazivne tretmane, naprednu radiološku i laboratorijsku dijagnostiku.

Nudimo rutinske operativne zahvate ispunjavajući uslove visokog kvaliteta i sigurnosti i posebno smo posvećeni pozitivnom iskustvu naših pacijenata i njihovih porodica.

Trenutno pružamo usluge u 17 odjeljenja i svaki dan imamo operativni program. Planirali smo u početku otvoriti 14 odjeljenja, no zbog potreba pacijenata, povećali smo broj odjeljenja na 17. Sva odjeljenja rade u punom kapacitetu.

Kada su u pitanju neki od istaknutih zahtjeva, tokom složenih dijagnostičkih i operativnih zahvata u realnom vremenu naši stručnjaci sarađuju sa kolegama u Općoj i Univerzitetskoj bolnici Beč (AKH) koja nam je sa svim svojim stručnjacima na raspolaganju za planiranje zahvata i monitoring izvođenja zahvata, što osigurava našim pacijentima visok kvalitet i sigurnost usluge.

Naše odjeljenje za međunarodne odnose je ostvarilo saradnju sa velikim brojem evropskih i svjetskih medicinskih instituta i klinika, kako bismo za one složene tretmane koji trenutno nisu dostupni u BiH, osigurali našim pacijentima najbolju ustanovu za liječenje, koja za potrebnu medicinsku intervenciju važi kao centar izvrsnosti u svijetu.

Svi medicinski i drugi eksperti ASA Bolnica su uključeni u pripreme naučnih i razvojnih projekata

Ulazimo na velika vrata u segment umjetne oplodnje. Jedini smo koji možemo pružiti sve usluge, od planiranja porodice, potpomognute umjetne oplodnje do poroda. Imamo fantastičan tim pedijatara u porodilištu i pružamo visokokvalitetnu njegu za majku i dijete.

BM: Kakva je situacija sa kadrovima? Da li je proces upošljavanja potrebnog medicinskog kadra završen ili i dalje traje?  

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: Trenutno ASA Bolnica zapošljava 260 osoba, a planirano je do kraja godine povećati broj zaposlenih na 310, čime će moći raditi u punom kapacitetu i pružati usluge većem broju pacijenata.

Uspjeli smo osigurati stručni kadar, uprkos nedostatku ljekara u BiH i odlasku mnogih iz zemlje. ASA Bolnica ima za cilj postati univerzitetska bolnica te omogućiti nastavu za studente, kao i izvođenje programa specijalizacija za mlade medicinske eksperte svih profila. O tome smo posebno vodili računa prilikom odabira vodećeg kadra koji stremi akademskoj karijeri.

Inspiraciju za stalno usavršavanje i napredovanje naših saradnika crpimo iz Fondacije Hastor, koja je neprofitna organizacija, a koja svojim radom podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. Vizija Fondacije Hastor je kreirati stabilnije i perspektivnije bh. društvo, temeljeno na ispravnim vrijednostima i jednakim prilikama za sve, u čijem se središtu nalazi sam proces obrazovanja i mladi ljudi.

Tako i mi u ASA Bolnici smatramo da je obrazovanje, stalni stručni i naučni napredak svih naših kolega jedini pravi način za napredak i doprinos izgradnji kvalitetne, efikasne i sigurne zdravstvene usluge.

Naše odjeljenje za međunarodne odnose je ostvarilo saradnju sa velikim brojem evropskih i svjetskih medicinskih instituta i klinika, kako bismo za one složene tretmane koji trenutno nisu dostupni u BiH, osigurali našim pacijentima najbolju ustanovu za liječenje, koja za potrebnu medicinsku intervenciju važi kao centar izvrsnosti u svijetu.

BM: Nedavno ste zajedno sa ASA Central Osiguranjem bh. tržištu ponudili jedinstven proizvod kada je u pitanju dopunsko zdravstveno osiguranje. Možete li nešto reći o njemu i na kojem principu će funkcionirati kada je u pitanju ASA Bolnica

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: Poriv i ideja za uspostavljanje ASA Bolnice je plod dugoročne strategije razvoja zdravstvene djelatnosti unutar ASA Grupacije, a u cilju unapređenja zdravstvene zaštite svih naših građana i jačanja kapaciteta cijelog bh. zdravstva. Kroz sinergiju sa ASA Central Osiguranjem, ASA Bankom, Eurofarmom i ostalim članicama ASA Grupacije, uspjeli smo omogućiti pristupačne zdravstvene usluge koje zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta.

Naš pristup je po mnogo čemu jedinstven i cilj nam je postaviti ne samo nove standarde, nego i način razmišljanja, kako u medicini i zdravstvu, tako i u cijelom bh. društvu, a posebno u odnosu prema društvenom poduzetništvu koje ASA Bolnica posebno stavlja u fokus svoga rada. Kao što smo i ranije najavljivali, usluge ASA Bolnice će se moći koristiti putem paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kao jedan od načina korištenja zdravstvene usluge koju građani sebi mogu priuštiti, prilagođene potrebama korisnika.

Osnovne karakteristike proizvoda su prilagođenost specifičnim potrebama klijenata gdje npr. klijent može „složiti“ svoju policu od modula koji mu trebaju, čime izbjegava plaćanje za usluge koje ne namjerava koristiti. Pored toga, korisnik može u policu dodati i članove porodice uz minimalnu nadoplatu, čime grupno osiguranje postaje pristupačnije.  Dodatni benefiti omogućavaju jednostavnu i brzu kupovinu putem one-stop shopa, web shopa, zaključenje u realnom vremenu i digitalnu dostupnost.

Naša posvećenost zdravlju i dobrobiti naših pacijenata i dalje ostaje naš glavni prioritet.

Ulazimo na velika vrata u segment umjetne oplodnje. Jedini smo koji možemo pružiti sve usluge, od planiranja porodice, potpomognute umjetne oplodnje do poroda. Imamo fantastičan tim pedijatara u porodilištu i pružamo visokokvalitetnu njegu za majku i dijete.

BM: Na određeni način uspostavljate nove standarde kada je u pitanju zdravstvo u FBiH i BiH. Kako uspijevate riješiti nedoumice i izazove sa kojima se susrećete?  

Usluge ASA Bolnice će se moći koristiti putem paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, ističe prof. dr. Jusufović

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: ASA Bolnica, uz vrhunski tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom i strateško kliničko partnerstvo sa Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču i Općom i univerzitetskom bolnicom Beč (AKH), donosi visoke standarde u pružanju usluga, pristup najnovijim naučnim dostignućima i razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih projekata. Cilj je osigurati da svaki pacijent dobije najbolju moguću njegu i podršku tokom cijelog procesa liječenja. Kako smo i rekli ranije, svaki voditelj odjeljenja u ASA Bolnici ima kliničkog partnera u AKH Beč, što omogućava kontinuiranu komunikaciju i konsultacije za redovne, ali i specifične procedure. Na taj način možemo na licu mjesta dobiti dodatno stručno mišljenje i osigurati da naši pacijenti dobiju najkvalitetniju moguću njegu.

Koristeći prednosti pametne tehnologije, digitalizacije i umjetne inteligencije, ASA Bolnica ima za cilj povećati efikasnost i pomoći većem broju ljudi da u kratkom roku dobiju potrebnu dijagnozu, terapiju i svu potrebnu njegu.

Kao integralni dio strategije razvoja zdravstvene djelatnosti unutar ASA Grupacije, ASA Bolnica predstavlja viziju osnivača da doprinese kreiranju sveobuhvatne zdravstvene ponude, koja će izvrsnošću i stvaranju mostova znanja i međunarodnih saradnji, odgovoriti na potrebe građana i istovremeno pružiti kvalitetnu, sigurnu zdravstvenu uslugu uz pozitivno iskustvo pacijenta.

U ASA Bolnici smatramo da je obrazovanje, stalni stručni i naučni napredak svih naših kolega jedini pravi način za napredak i doprinos izgradnji kvalitetne, efikasne i sigurne zdravstvene usluge.

BM: ASA Bolnica je dio jedne šire zdravstvene grupacije, možete li nam možda najaviti neke nove projekte ?

PROF. DR. JUSUFOVIĆ: ASA Bolnica je dio medicinske grupacije pod imenom ASA Medical, koja je trenutno daleko najveća privatna zdravstvena grupacija u našoj zemlji. Uključuje i poliklinike i laboratorije Eurofarm koje su uspostavljene širom BiH, a uskoro najavljujemo i otvaranje novih poliklinika u susjednim zemljama.

U okviru ASA Medical, također, posluje i ASA MediTech, firma specijalizirana za promet medicinskim tehnologijama i medicinski inžinjering, koja je upravo isporučila svoj prvi veliki inozemni projekat medicinskog planiranja velike bolnice u Zapadnoj Africi te time stečena znanja na uspostavljanju ASA Bolnice plasirala na inozemno tržište. Naš cilj je da u onim bolnicama, u čijem medicinskom inžinjeringu budemo učestvovali, u bliskoj budućnosti i klinički upravljamo te omogućimo našim medicinskim ekspertima široko iskustvo u uspostavljanju kliničkih timova i procedura.

Vrlo važna članica naše medicinske grupacije je ASA Institut za istraživanje, razvoj i inovacije, koji nas na neki način sve okuplja u težnji da rezultati našeg rada dobiju i naučnu validaciju kroz publikovanje rezultata našeg rada. Svi naši medicinski i drugi eksperti su uključeni u pripreme naučnih i razvojnih projekata, kojima smo u saradnji sa akademskom zajednicom, aplicirali na mnogobrojne međunarodne grantove i koji će u bliskoj budućnosti donijeti novi doprinos istraživanju, inovacijama i razvoju novih metoda liječenja, načina edukacije ili medicinskih proizvoda.

Ponosni jer je ASA Bolnica postala simbol sigurnosti

Mi, svi članovi projektnog tima koji su radili na uspostavljanju ASA Bolnice, sve naše kolege koje trenutno pružaju usluge našim pacijentima smo veoma ponosni na ono što danas ASA Bolnica predstavlja našim građanima. ASA Bolnica je simbol sigurnosti, mjesto koje je unaprijedilo i obogatilo naš zdravstveni sistem i povećalo njegov kapacitet u svakom pogledu, prostorom, opremom i kadrom. Za nas je ovo samo početak promjene paradigme u našem zdravstvu i kroz ostvarivanje bliske saradnje sa kolegama iz svih drugih zdravstvenih ustanova, težimo poboljšanju usluge za sve naše građane i pozicioniranje BiH kao mjesta gdje se razvijaju najbolji stručnjaci u regionu i pruža kvalitetna i sigurna zdravstvena njega.

U okviru ASA Medical, posluje i ASA MediTech, firma specijalizirana za promet medicinskim tehnologijama i medicinski inžinjering, koja je upravo isporučila svoj prvi veliki inozemni projekat medicinskog planiranja velike bolnice u Zapadnoj Africi te time stečena znanja na uspostavljanju ASA Bolnice plasirala na inozemno tržište.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here