Naslovnica Vijesti BiH Općina Breza prva u BiH usvojila regionalni plan održive tranzicije

Općina Breza prva u BiH usvojila regionalni plan održive tranzicije

Nakon jednogodišnje pripremne faze u okviru programa “BiH SuTra”, raznih stručnih rasprava i krugova javnih konsultacija, Breza je usvojila svoj prvi plan održive tranzicije. Novousvojeni plan usklađen je sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan, s ciljem podsticanja održivijeg društva i poboljšanja uslova okoliša/životne sredine i života u općini Breza.

11

Tranzicijski plan pokriva pet razvojnih pravaca: dekarbonizaciju, kružnu ekonomiju, smanjenje zagađenja, održivu poljoprivredu i zaštitu prirode i biodiverziteta. Uključuje procjenu troškova za implementaciju predloženih mjera za svih pet razvojnih pravaca, postavljajući kurs za dugoročne, srednjoročne i kratkoročne ciljeve. Općina je odabrala šesnaest prioritetnih aktivnosti unutar pet razvojnih pravaca koje će biti u fokusu u narednih nekoliko godina.

“Usvajanje Operativnog plana za realizaciju vizije održive tranzicije Općine Breza za period 2025 – 2027. donijet će značajne promjene i poboljšanja u lokalnoj zajednici, te postaviti temelje za dugoročni razvoj i prosperitet općine Breza. Plan je ključni dokument koji će pomoći institucijama i organizacijama da efikasno i održivo pređu na nove poslovne prakse koje će imati pozitivan utjecaj na okolinu, društvo i ekonomiju. Izražavam zahvalnost svim akterima i ohrabrujem ih da preduzmu aktivnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održive tranzicije” izjavio je Vedad Jusić, načelnik Općine Breza, nakon usvajanja plana.

Program “BiH SuTra”, koji implementira Stokholmski institut za okoliš (SEI) u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH) uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), će pomoći u realizaciji odabranih mjera, nakon donošenja operativnih trogodišnjih planova, u skladu sa zakonskim propisima.

“Usvajanje tranzicijskih planova i prioriteta Zelene agende za Zapadni Balkan je ključno za stvaranje otpornih zajednica i ekonomija. Lokalne vlasti su ključne za ovaj proces, implementirajući politike i projekte koji direktno utiču na građane. Učeći iz švedskih iskustava, koja ističu efikasnu saradnju i inovacije na lokalnom nivou, možemo pretvoriti izazove u prilike i osigurati održivu budućnost za sve”, izjavila je Saša Solujić, voditeljica programa “BiH SuTra”.

“BiH SuTra” ima za cilj njegovanje održivijeg društva i poboljšanje uslova okoliša/životne sredine i životnih uslova u bosanskohercegovačkim regijama bogatim ugljem, postavljajući kurs za dugoročne, srednjoročne i kratkoročne ciljeve kroz participativne i sveobuhvatne procese planiranja. Program je fokusiran na četiri područja bogata ugljem u BiH – pored općine Breza tu su općina Banovići, opština Ugljevik i grad Živinice, koji će naknadno usvojiti svoje tranzicijske planove ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here