Na području ZDK raste interes za investiranje u fotonaponska postrojenja

Koristeći obnovljive izvore energije, najbolje se čuva okolina i cijela planeta od štetnih plinova, što će sigurno predstavljati energiju budućnosti.

9

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani bio je domaćin sastanka s privrednicima koji su već investirali u fotonaponska postrojenja ili to namjeravaju učiniti, kao i predstavnicima preduzeća koja se bave projektovanjem, prodajom i ugradnjom solarnih panela i ostale potrebne opreme.

Kako navodi Šabani, koristeći obnovljive izvore energije, najbolje se čuva okolina i cijela planeta od štetnih plinova, što će sigurno predstavljati energiju budućnosti.

“Posljednjih nekoliko godina i na području ZDK raste interes za korištenje tog resursa, za proizvodnju energije. Imamo veći broj domaćih investitora koji su zainteresovani za gradnju solarnih panela. Međutim, evidentan je problem dobijanja potrebnih dozvola, posebno građevinskih, obzirom da postojeći zakoni ne idu baš u prilog toj oblasti prije svega kad je riječ o pretvorbama poljoprivrednog u građevinsko zemljište”, kazao je.

Ministar Šabani ističe da je to bio zanimljiv sastanak, a investitori i oni koji se bave tom oblasti, razmijenili su ideje, planove, pa i zahtjeve sa predstavnicima resornih ministarstava, službi i zavoda.

“Svima su nam u interesu investicije, stvaranje nove vrijednosti. Stoga je dogovoreno da ćemo najkasnije za mjesec i po dana održati novi sastanak. Dotad ćemo svi raditi na pronalaženju prihvatljivog zakonskog rješenja”, kaže Šabani.

Iz Press službe ZDK navode da je sastanak o temi “Pretvorba zemljišta, solarni paneli i koncesije” održan u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Sastanku je prisustvovao i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Jasmin Čajić, te predstavnici kantonalnog ministarstva za privredu i Univerziteta u Zenici.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here