Apple ponovo tržišno najvrijednija svjetska kompanija

Apple je u srijedu ponovno postao najvrijednija firma na svijetu, skinuvši s trona Microsoft s prvog mjesta, dok je proizvođač iPhonea napredovao u utrci za dominaciju u tehnologiji umjetne inteligencije.

7

Njegove su dionice skočile za gotovo četiri posto na rekordnih 215,04 dolara, što mu daje tržišnu vrijednost od 3,29 triliona dolara. Tržišna kapitalizacija Microsofta iznosila je 3,24 biliona dolara, zaostajući za Appleom po prvi put u pet mjeseci.

Rast dionica dolazi u trenutku kada je Nasdaq dosegao rekordno visok nivo zahvaljujući novim znakovima hlađenja inflacije.

Dionice Applea dodale su više od sedam posto u prethodnoj sesiji, dan nakon što je predstavio niz značajki omogućenih umjetnom inteligencijom i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, potez za koji je nekoliko analitičara reklo da će pospješiti prodaju iPhonea.

Na Appleovoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere u ponedjeljak, rukovoditelji, uključujući izvršnog direktora Tima Cooka, reklamirali su kako će glasovni asistent Siri moći komunicirati s porukama, e-poštom, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana.

“Na sva ta pitanja o tome da Apple zaostaje sa stajališta tehnologije umjetne inteligencije odgovoreno je na Svjetskoj konferenciji za programere”, rekao je Michael James, direktor trgovanja dionicama u firmi Wedbush Securities u Los Angelesu.

“Neke od pojedinosti o AI sposobnostima koje će biti integrirane u nadolazeće iPhonee učinile su vrlo očitim da će očito postojati potražnja za značajnim ciklusom nadogradnje.”

Ovaj tehnološki div zaostaje za rivalima poput Microsofta i Alphabeta, vlasnika Googlea, na polju umjetne inteligencije, što je razlog zašto su njegove dionice ove godine bile lošije u usporedbi s konkurentima, prenosi SEEbiz.

Međutim, neke od zabrinutosti oko slabih rezultata dionica popustile su nakon što je Apple nadmašio tržišna očekivanja za tromjesečne rezultate i prognoze u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Appleove dionice su do sada u 2024. porasle oko 12 posto, dok je Microsoft dodao oko 16 posto, a Alphabet gotovo 28 posto.

Lider AI čipova Nvidia, koja je prošle sedmice nakratko prestigla Appleovu tržišnu vrijednost, ove je godine porasla za nevjerovatnih 154 posto. Nvidia je zadnji put imala tržišnu vrijednost od 3,11 biliona dolara.

Tesla je jedina dionica ‘Sedam veličanstvenih’ koja je ove godine prošla lošije od Applea, s padom od oko 30 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here