Više cijene karata pomogle su avioprijevoznicima da nadmaše pretpandemijsku dobit

Avioprijevoznici širom svijeta ostvarili su veće profite zahvaljujući višim cijenama karata, što im je omogućilo da po prvi put nakon pandemijske krize nadmaše dobit iz 2019. godine.

8
Više cijene karata pomogle su avioprijevoznicima da nadmaše pretpandemijsku dobit prvi put otkada je pandemijska kriza u 2020. godini zaustavila zračni promet.

Dobit avioprijevoznika širom svijeta nadmašila je u 2023. godini pretpandemijski nivo zahvaljujući višim cijenama karata, objavilo je u ponedjeljak Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA).

Više cijene karata pomogle su avioprijevoznicima da nadmaše pretpandemijsku dobit prvi put otkada je pandemijska kriza u 2020. godini zaustavila zračni promet, navode u udruženju, a prenosi Hina.

Zračni prijevoznici u prošloj su godini ostvarili dobit od 27,4 milijarde dolara, veću za milijardu dolara nego u pretpandemijskoj 2019, objavila je IATA na generalnoj skupštini u Dubaiju.

Rast dobiti

Udruženje predviđa rast dobiti i u ovoj godini, procijenivši da bi mogla premašiti 30 milijardi dolara.

Polovinu globalne dobiti generirat će u ovoj godini prijevoznici u Sjevernoj Americi, koji bi trebali kasirati 14,8 milijardi dolara, kao i lani.

Evropski prijevoznici trebali bi povećati dobit s prošlogodišnjih 8,6 milijardi na devet milijardi dolara, procjenjuje IATA.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here