Biometric Update piše o procesu digitalizacije u Bosni i Hercegovini sa fokusom na IDDEEA BiH

Poznati svjetski portal BiometricUpdate.com objavio je članak da je  Bosna i Herecegovine pristupila Programu Digitalna Evropa čime je dobila pristup programu vrijednom 7,5 milijardi eura dizajniranom da podstakne digitalizaciju, uključujući digitalne identitete, sajber sigurnost i nove tehnologije.

15

U članku se posebno ističe uloga Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH)  koja je pozdravila ovaj sporazum, zvanično potpisan 14. maja, ističući njegovu važnost u osiguravanju integriteta i sigurnosti digitalnih identiteta i podataka.

Naime, Program digitalnog finansiranja za period 2021-2027 osmišljen je da podrži industriju, mala i srednja preduzeća i javnu upravu u njihovoj digitalnoj transformaciji. S tim u vezi, IDDEEA je protekle sedmice održala prezentaciju o Programu Digitalna Evropa, pozivajući kompanije, javne i obrazovne institucije i međunarodne organizacije da razgovaraju o mogućnostima finansiranja i razmijene iskustva. Navodi se i podrška ministra komunkacija i transporta Bosne i Hercegovine Edina Forte  koji je izjavio da će Ministarstvo pružiti infrastrukturu i svu podršku svakoj instituciji ili kompaniji prilikom apliciranja za projekte.

BiometricUpdate.com je inače vodeći svjetski portal koji objavljuje najnovije vijesti, analize i istraživanja o globalnom biometrijskom tržištu, i ova objava je još jedan pokazatelj koliko je digitalizacija važna tema na globalnom nivou.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here