Inflacija u FBiH 1,2 posto, najviše rasle cijene finansijskih i usluga u restoranima

Uporedo, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

44
Rast cijena

Cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježile su blagi rast u aprilu.

Potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjem nivou inflacija iznosi 1,2 posto, što je ubrzanje u odnosu na mart, kada je godišnja inflacija iznosila 0,9 posto, što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na mart ove godine, cijene su najviše rasle u kategorijama kultura i zabava, odjeća i obuća i restorani i hoteli. Pad cijena zabilježen je kod stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

U poređenju s aprilom prošle godine, najviše su rasle cijene u hotelima i restoranima, te ostalih dobara i usluga (finansijske usluge i osiguranje). U kategoriji restorani i hoteli zabilježen je rast cijena od 10,5 posto, pri čemu su usluge ishrane porasle za 10,7 posto, a usluge smještaja za 9,4 posto.

Cijene u kategoriji ostalih dobara i usluga su na godišnjem nivou porasle za 5,8 posto, a najveći rast cijena zabilježen je kod finansijskih usluga – 23,5 posto i osiguranja – 7,6 posto.

S druge strane, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

Prema posljednjim podacima, inflacija u BiH u martu je iznosila 0,3 posto na mjesečnom i dva posto na godišnjem nivou. Podaci za april bi trebali biti dostupni naredne sedmice.

“Nakon strmog usporenja u 2023. godini (sa 14,7 posto u decembru 2022. godine na čak 2,2 posto u decembru 2023. godine), stope inflacije su se stabilizovale i variraju oko nivoa od dva posto od kraja 2023. Potrošački fundamenti su dobri – zarade su porasle u realnom iznosu 8,3 posto u februaru 2024. godine, što je oko dva procentna poena brže u odnosu na prosjek 2023. i što nam ukazuje na to da se potrošačka moć poboljšava”, kaže Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu BBA.

Snažna potrošnja

I sama struktura inflacije ukazuje na dobar potrošački momentum – inflacija hrane je ispod prosječne (0,9 posto međugodišnje), dok su segmenti bazne inflacije, prvenstveno usluga (8,4 posto – hoteli i restorani, 4,3 posto – rekreacija i kultura) i trenutno opredjeljujući faktor.

“Zbog perzistentnog rasta potrošnje i generalno dobrog potencijala za rast vidimo da je slab potencijal da inflacija znatno uspori, te bi mogla ostati oko dva posto i u narednim mjesecima, s određenim varijacijama usljed sezonskih efekata. Konkretno u 2024. godini očekujemo prosječnu inflaciju od 2,4 posto”, ističe Petrov Savić.

Finansijski sektor u BiH za 2024. očekuje inflaciju od 4,2 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će inflacija u BiH u 2024. usporiti na tri posto sa 6,1 posto u prošloj godini.

Evropska komisija očekuje da će inflacija usporiti na 2,2 posto u 2024. i na dva posto u 2025., uglavnom zbog usporavanja rasta cijena uvozne robe, poput energije, stoji u izvještaju.

“Međutim, nedavni visoki rast bruto plata mogao bi stvoriti određeni pritisak na povećanje ukupne inflacije”, dodali su iz EK.

IZVORBloombergadria.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here