Trend kupovanja nekretnina kriptovalutama postaje sve popularniji u Evropi

Veliki dio svjetskog bogatstva danas je zaključan u nelikvidnoj imovini, stoga se njima obično trguje uz popust.  

8

Prema nedavnoj studiji Boston Consulting Group, “tokenizacija” – korištenje kriptovaluta i blockchain tehnologije u transakcijama – obećava da će pretvoriti nelikvidna sredstva poput imovine u tokove kapitala – a očekuje se da će ovo tržište porasti na 16 biliona dolara (14,85 biliona eura) do 2030. godine.  

Iako upotreba ovih novih digitalnih alata tek treba da bude regulirana u SAD-u, novi zakoni u Europi bi trebalo da stupe na snagu već 2025. godine, što bi moglo dovesti do toga da investitori preispitaju ideju o tokenizaciji stvarne imovine, uključujući nekretnine, visoko-vrednovanu umjetnost i kapital, između ostalog.

“Tokenizacija” je način pretvaranja materijalne imovine u digitalne fragmente same sebe, koristeći blockchain tehnologiju. Tokeni funkcionišu na blockchainu putem pametnih ugovora, a jedan token može predstavljati cijeli objekt kao i njegov dio.

Najvrijednija imovinska transakcija koja uključuje kriptovalute do sada je kupovina nekretnina vrijedna više od 500 miliona dolara koja uključuje Bahamska otočja Long Island i Andros Island. U potpunosti je plaćena kriptovalutom koja se zove Unicoin.

Unicorn je kriptovaluta firme pod nazivom Unicorn Hunters, koja koristi crowd-funding kao način traženja start-up-a u koje će ulagati za šta vjeruju da će na kraju imati vrijednost od više od milijardu dolara. Prema njihovoj studiji tržišta, dvije od tri najveće zemlje s nekretninama koje su dostupne za kupovinu kriptovalutama bile su u Europi. Španjolska ih je imala 289, Tajland 227, a Portugal 130.

IZVORmanager.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here