Inflacija u EU stabilna u aprilu

Inflacija u Evropskoj uniji u aprilu se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je Eurostat.

13

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, u aprilu je iznosila 2,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,6 posto, nakon što su u martu bile uvećane 0,7 posto, pokazuju tablice evropskog statističkog ureda.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena HICP-om, u aprilu je iznosila 2,4 posto, kao i u martu, u skladu s prvom procjenom Eurostata, objavljenom krajem aprila.

Najviše su u aprilu na godišnjoj razini u dvadeseteročlanoj eurozoni poskupjele usluge, za 3,7 posto, nakon 4-postotnog rasta cijena u martu.

Svježa hrana poskupjela je za 1,2 posto u odnosu na prošlogodišnji april, nakon što je u martu bila jeftinija po prvi put od lipnja 2021. godine, i to za 0,5 posto.

Cijene energije pale su i u aprilu, za 0,6 posto, ali osjetno blaže nego u martu kada su bile niže za 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Na mjesečnoj razini, u 20-članom gospodarstvu potrošačke su cijene u aprilu porasle za 0,6 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u martu.

U prošlogodišnjem aprilu, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je sedam posto, a na razini EU-a u cjelini dosezala je 8,1 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Rumunjska s najvišom inflacijom

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u aprilu je imala Rumunjska, i to u visini 6,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Slijedi Belgija, s rastom potrošačkih cijena od 4,9 posto na godišnjoj razini.

U stopu ju prati Hrvatska, s cijenama prema HICP-u višim za 4,7 posto u odnosu na april 2023., kad je godišnja stopa inflacije dosezala 8,9 posto. U martu cijene su uvećane za 4,9 posto prema istom razdoblju lani.

Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u Hrvatskoj, prema HICP-u, u aprilu porasle za jedan posto, nakon što su u martu bile više za 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije.

U aprilu je najblaži rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, prema HICP-u, imala Litva, od 0,4 posto, a slijede Danska i Finska, s rastom cijena od 0,5 odnosno 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini, daleko najviše su porasle cijene na Malti, za 2,8 posto, a slijedi Cipar, s rastom od 1,4 posto.

Deflaciju na mjesečnoj razini u aprilu su bilježile samo Belgija i Bugarska, s padom cijena od 0,3 odnosno 0,1 posto u odnosu na mart, pokazuju tablice Eurostata.

IZVORsee
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here