Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, zajedno sa hotelima, turističkim agencijama i predstavnicima javnog turističkog sektora, uspješno predstavlja i promoviše turističku ponudu KS i BiH na jednom od najznačajnijih međunarodnih sajmova turizma Arabian Travel Market koji se održava od 6. do 9. maja u Dubaiju (UAE).

10

Sajam ATM Dubai je najveći i najznačajniji sajamski događaj koji se održava na Bliskom i Srednjem Istoku i jedan od vodećih poslovnih događaja u svijetu. Procjenjuje se da vrijednost sklopljenih poslova u toku trajanja sajma iznosi više od 2,5 milijardi dolara. Ovogodišnje izdanje okupilo je gotovo 2.600 izlagača iz cijelog svijeta.

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s obzirom da trećina ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja u KS na godišnjem nivou otpada upravo na zaljevske zemlje. Turisti iz UAE i drugih zemalja Zaljeva se zadržavaju duže od prosjeka, dobre su platežne moći, a najviše interesa pokazuju za prirodne ljepote, zelene oaze, outdoor turizam, zaštićena prirodna područja, ali i za našu tradiciju, gastronomiju i kulturno-historijsko naslijeđe. Izrazito važna pogodnost je postojanje direktnih aviokonekcija s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

ATM Dubai ćemo iskorisiti kao priliku za još kvalitetniju promociju turističke ponude kroz B2B sastanke i direktnu komunikaciju sa potencijalnim poslovnim partnerima. Turisti i turoperateri iz zaljevskih zemalja su prepoznali kao komparativne prednosti Sarajeva i BiH, kako u odnosu na regionalne, tako i na svjetske destinacije, izuzetno dobar omjer cijene i kvaliteta turističke ponude, visokokvalitetne usluge smještaja, te raznovrsnost turističke ponude i specifičnih oblika turizma koji mogu zadovoljiti potrebe najrazličitijeg profila turista, a posebno je značajna ponuda halal turizma.

Veliki izazov za nas u Turističkoj zajednici je bio organizovati učešće za čak 23 suizlagača i osigurati adekvatan prostor za promociju. Uspjeli smo na 145 metara kvadratnih napraviti izuzetno atraktivan štand koji privlači pažnju posjetilaca, te smo čak prezentovani i u dnevnom biltenu sajma kao štand koji vrijedi posjetiti. 

Ovog ljeta očekujemo najbolju turističku sezonu”, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here