UIO: Održan sastanak direktora poreskih administracija u BiH

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje dr Zoran Tegeltija sastao se sa direktorima poreskih administracija u Bosni i Hercegovini, Goranom Maričićem direktorom Poreske uprave Republike Srpske, Šerifom Isovićem direktorom Porezne uprave Federacija BiH i Janjom Geljić direktorkom Direkcije za finansije Brčko distrikta.

12

Na zajedničkom sastanku raspravljalo se o razmjeni informacija iz oblasti direktinih i indirektnih poreza, te ostalim aktuelnim temama koje su u nadležnosti poreske administracije u BiH. Kontinuirana dobra saradnja i kvalitetna  razmjena informacija između četiri poreske administracije u BiH od izuzetnog je značaja za prikupljanje prihoda po osnovu indirektnih i direktnih poreza. Razgovarano je i o poboljšanju usluga svim poreskim obveznicima u BiH jer je zadovoljstvo korisnika usluga vrlo važno za sve poreske administracije u Bosni i Hercegovini.

Po završetku sastanka, održan je i sastanak Upravnog odbora projekta između Poreske uprave Švedske i sve četiri poreske administracije u BiH. Projekat koji se realizuje od jula 2021. do kraja juna 2024.godine ima za cilj modernije, pouzdanije i korisnije poreske uprave.

Rad projekta podijeljen je na pet komponenti i dvije podkomponente.

  • Promjena načina razmišljanja
  • Usluge poreskim obveznicima (podkomponenta Predispunjavanje poreskih prijava)
  • Upravljanje rizikom poreske discipline (podkomponenta Analiza poreskog jaza)
  • BEPS i Globalni forum
  • Obuka za poreske inspektore (podkomponenta Transferne cijene)

Saradnja između sve četiri poreske uprave u Bosni i Hercegovini i Poreske uprave Švedske (STA) fokusirana je na razvoju vještina zaposlenih, kao i na izgradnji kapaciteta na način da se koristi metodologija međusobnog mentorstva uz elemente obuke instruktora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here