Cijene zlata dostigle historijski vrhunac uslijed snažne potražnje centralnih banaka

Cijene zlata su dostigle historijski vrhunac jer su kupovine centralne banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.

16
Spot cijena zlata je porasla za 0,5 posto na 2384,34 dolara po unci od 03:45 GMT. Zlatna poluga dosegla je rekordni nivo od 2395,29 ranije tokom sesije. Futuresi američkog zlata ojačali su 1,2 posto na 2401,80 USD.

“Jedna stvar koja definitivno ispunjava kupovinu zlata od centralnih banaka su ratovi koji se događaju širom svijeta, ako pogledamo kroz historiju to se uvijek događalo jer je zlato sigurno utočište”, rekao je analitičar ACY Securities Luca Santos.

Uprkos nedavnim vrućim podacima o inflaciji i snažnom izvještaju o zapošljavanju u SAD-u prošle sedmice koji su potaknuli više pitanja o izvedivosti smanjenja kamatnih stopa ove godine, poluge su spremne za četvrti sedmični rast zaredom i do sada su tokom godine porasle za više od 15 posto.

“Očekujemo da će cijene zlata porasti u sljedeća dva mjeseca. Iz tehničke perspektive, ovaj porast je rezultat izbijanja cijena zlata iz rekordnog 42-mjesečnog perioda konsolidacije. To je poput spiralne opruge koja je sada puštena”, rekao je Vincent Tie, voditelj prodaje u trgovcu Silver Bullion.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos.

Drugdje, Evropska centralna banka držala je rekordno visoke kamatne stope, ali je signalizirala da bi mogla početi sa smanjenjem već u julu.

Spot cijena srebra poraslo je jedan posto na 28,75 USD po unci, dostignuvši najviše nivoe od februara 2021.

“Kao i kod prošlih porasta cijena plemenitih metala, srebro će nadmašiti zlato nakon što izbije. Već vidimo kupce upućene u ovo ponašanje kako se posljednjih mjeseci postavljaju za srebro”, rekao je Tie.

Platina je porasla za 0,7 posto na 986,65 USD, a paladij je porastao za 0,1 posto na 1049,83 USD. Sva trojica bila su na putu za sedmični dobitak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here